Srbija
13

Prvi svjedok saradnik u procesu protiv zemunskog klana Ljubiša Buha Čume na slobodi

E. LJ.
Ljubiša Buha Čume (Foto: Printscreen/YouTube)
Ljubiša Buha Čume (Foto: Printscreen/YouTube)
Prvi svjedok saradnik u Srbiji Ljubiša Buha Čume od danas je opet na slobodi, pišu srbijanski mediji.

Ljubiša Buha Čume pušten je iz zatvora u Sremskoj Mitrovici gdje je odslužio punu kaznu od četiri godine i osam mjeseci zatvora.

Bio je saradnik Specijalnog tužilaštva u postupku protiv "zemunskog klana", ali je uhapšen, procesuiran i osuđen zbog nekoliko krivičnih djela za koje ga je prijavila bivša supruga. Nekoliko puta je pisao sudu molbu za uslovni otpust ali molbe nisu usvojene, piše B92.

Jedinstvenu kaznu od četiri godine i osam mjeseci zatvora izdržao je nakon što su mu spojene tri zatvorske kazne. Bio je uhapšen u novembru 2015. godine i od tada je bio stalno u zatvoru, odnosno pritvoru ili kućnom pritvoru koji mu je uračunat u zatvorsku kaznu.

Osuđen je zbog više krivičnih djela - prikrivanje ukradenog Ferrarija, prijetnje policajcu i ometanje istage, a na 14 meseci zbog vrijeđanja tužioca.

Također je prvi svjedok saradnik u Srbiji koji je sarađivao sa tužilaštvom u slučajevima protiv pripadnika "zemunskog klana" i optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Buhinoj bivšoj ženi, Ivani Tulović, sada se sudi pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu zbog davanja lažnog iskaza tokom suđenja suprugu. Na tom suđenju Ljubiša Buha treba svjedočiti krajem septembra.