Regija
8

Predsjednik SDP-a Hrvatske bit će Bernardić ili Ostojić, za 7 dana drugi krug

Klix.ba
U Socijaldemokratskoj partiji (SDP) Republike Hrvatske održani su unutarstranački izbori. Davor Bernardić je odnio je uvjerljivu pobjedu s osvojenih 46 posto glasova, dok je u drugi krug ušao i Ranko Ostojić, koji je osvojio 23 posto glasova. Jedan od njih dvojice uskoro će zamijeniti Zorana Milanovića na mjestu šefa SDP-a.

S obzirom da nijedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu, za sedam dana bit će održan drugi krug unutarstranačkih izbora u kojem će se birati između Bernardića i Ostojića.

Davor Bernardić je u prvom krugu prikupio 46 posto glasova, Ranko Ostojić 26 posto, Orsat Miljenić 17 posto, Tonino Picula 12 posto, a Karolina Leaković je dobila 1,20 posto, ostali su skupili 2 posto glasova, a izlaznost je bila blizu 50 posto.

Biračka mjesta su zatvorena u 18 sati, a nedugo nakon toga prve informacije su govorile da upravo Bernardić slovi za najvećeg favorita.

Nakon održane press konferencije je saopćeno da je zabilježena manja izlaznost u odnosu na izbore u aprilu kada su se za mjesto lidera stranke takmičili Zoran Milanović i Zlatko Komadina, a kada je izašlo nešto više od 20.000 članova SDP-a.

"Zahvaljujem svima koji su mi ukazali svoje povjerenje. Čestitam Vesni, Gogi, Karolini, Orsatu, Ranku, Toninu. Mi smo velika stranka, hvala na korektnoj kampanji", rekao je Bernardić.

"Hvala na fer borbi, čestitam što smo uspjeli sačuvati obraz SDP-a. Siguran sam da će tako biti i u drugom krugu", rekao je drugoplasirani Ranko Ostojić.