U Kolindinom društvu
270

Otvaranju Caritasove Kuće za mlade u Zagrebu prisustvovao i ratni zločinac Dario Kordić

Klix.ba
Foto: ICTY
Foto: ICTY
Caritasova Kuća za mlade "Da život imaju" namijenjena mladima bez odgovarajuće roditeljske brige službeno je otvorila svoja vrata u četvrtak gdje je predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović kazala kako je ulaganje u mlade zapravo osiguravanje budućnosti Hrvatske. Među okupljenima je bio i Dario Kordić, osuđeni razni zločinac.

Kordića je Haški sud zbog ratnog zločina nad civilima u Ahmićima osudio na 25 godina zatvora, a pušten je na slobodu nakon što je 2014. odslužio dvije trećine kazne.

Kako piše hrvatski tportal.hr, cilj Caritasovog projekta je osigurati smještaj mladima, koji nakon punoljetnosti moraju napustiti domove i udomiteljske porodici, te siromašnim studentima koji nisu dobili smještaj u studentskom domu. U kuću je uloženo oko deset miliona kuna, a izgradnja je trajala 13 mjeseci i može primiti 31 korisnika. Trenutno ih u kući živi četvero.

Zagrebačka nadbiskupija finansirala je projekt uz finansijsku i materijalnu pomoć donatora.

Pokroviteljica projekta bila je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je na otvorenju rekla kako je ustavna obaveza Hrvatske posebnu brigu posvetiti ranjivim skupinama, u ovom slučaju mladima iz ustanova socijalne brige i udomiteljskih porodica.

"Svi zajedno trebali bismo se zalagati za donošenje i unaprjeđenje mjera i aktivnosti usmjerenih mladima kako bi se olakšalo njihovo uključenje u svijet odraslih, njihovo osposobljavanje i zapošljavanje te osnivanje porodice. Dužni smo im omogućiti aktivno sudjelovanje u životu lokalne zajednice, kako bi kao njeni ravnopravni i funkcionalni članovi doprinijeli dobrobiti cjelokupnog društva', kazala je Grabar-Kitarović.

"Ova kuća, ovaj dom, djelo je dobrih ljudi", kazao je kardinal Josip Bozanić koji je i blagoslovio Kuću za mlade.