18. dan potrage
12

Analizom utvrđeno da snimak Periša na kojem se čuje "Hajde sada ustani" nije autentičan

M. G.
Za Splićaninom Matejem Perišem, koji je nestao u Beogradu u noći s 30. na 31. decembar i dalje se intenzivno traga, a MUP Srbije u saradnji s kolegama iz Hrvatske provjerava svaki trag koji bi mogao rasvijetliti sudbinu nestalog mladića.

Nakon što su pregledani videozapisi s nadzornih kamera i nakon što je policija napravila detaljan plan kretanja Splićanina u noći nestanka na vidjelo i dalje isplivavaju novi detalji.

Tako su na snimku koji se i ranije pojavio na društvenim mrežama, gdje je vidljivo Matejevo spuštanje stepenicama kod "Savanove", mnogi uočili jedan detalj koji do sada nije primijećen.

Na stranici "Nestali Matej Periš", otvorenoj na društvenim mrežama, navedeno je da se na tom snimku nalazi možda "najveći detalj koji je svima promaknuo", uz napomenu da se u devetoj sekundi videa obrati pažnja na uzvik nepoznate osobe koja govori: "Sad ustani".

"Na ovo niko nije obraćao pažnju, svi smo gledali samo snimke (većinu bez tona). Da bismo naišli na ovaj snimak i čuli na devetoj sekundi videa "hajde sad ustani", čak se prije tog uzvika čuje i nešto kao neki pucanj", stoji u opisu videozapisa.

Međutim, riječ je o montiranom videozapisu na kojem prvobitno nije bilo zvuka. Nakon što je ovaj snimak postao viralan na društvenim mrežama, došla je i potvrda od vlasnika objekta čija kamera je snimila sporni snimak, a koji je kazao da njegove vanjske kamere ne snimaju zvuk.

Ova vijest je djelimično izmijenjena 23.1.2022. godine nakon analize Raskrinkavanja, odnosno dodata je informacija o tome da snimak, o kojem su iznošene tvrdnje na društvenim mrežama, nije autentičan.