Poljaci išli u Međugorje
70

Objavljeni detalji o saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj, moguće da i ispod autobusa ima preminulih

B. R.
Mjesto nesreće (Foto: Pixsell/Matija Habljak)
Mjesto nesreće (Foto: Pixsell/Matija Habljak)
Nadležni u Hrvatskoj su saopćili informacije o jutrošnjoj saobraćajnoj nesreći u kojoj je poginulo najmanje 12 osoba, a 43 su povrijeđene.
Autobus poljskih registarskih oznaka je pet sati poslije ponoći izletio s autoputa A4 Zagreb - Goričan. Nesreća se desila između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec, tj. između Zagreba i Varaždina. Putnici su išli u Međugorje, a pretpostavlja se da je vozač zaspao tokom vožnje.

Direktorica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević je potvrdila da je poginulo 12 putnika, dok su 32 teško povrijeđena. Na mjestu nesreće poginulo je 11 osoba, dok je jedna preminula u zagrebačkoj bolnici Rebro. U autobusu nije bilo djece.

Naglašeno je da nije moguće reći da li je ovo konačan broj preminulih s obzirom na teško zdravstveno stanje povrijeđenih. Grba Bujević je istakla da postoji mogućnost da ispod autobusa možda ima preminulih.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je naveo da je jedna od povrijeđenih putnica prva prijavila nesreću te da je Hitna pomoć prva došla na mjesto nesreće. Intervenisalo je 16 timova Hitne pomoći koji su povrijeđene prevezli u bolnice u Varaždinu, Čakovcu i Zagrebu. Božinović i ministar za branitelje, koji je i potpredsjednik vlade, Tomo Medved su posjetili mjesto nesreće.

Ivan Ivančan je zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Breznički Hum, koje je bilo među prvima na mjestu nesreće. U izjavi za Jutarnji list je ispričao šta su vidjeli po dolasku na mjesto nesreće.

"Bilo je strašno. Kao da gledate horor film. Mi smo dojavu dobili u 5:50 sati. Izvlačili smo mrtve, bilo ih je više od 10. Autobus se zabio u kanal i cijeli prednji dio autobusa zabio se do polovice vozila. Autobus je izgledao kao da je, recimo, udario u zid. Jedan vozač je izletio kroz vjetrobransko staklo, a drugi je bio u autobusu. Ovako nešto nisam doživio otkad sam vatrogasac, a imam 60 godina", rekao je Ivančan.

Premijer Poljske Mateusz Morawiecki je izrazio saučešće porodicama poginulih te je istakao da poljske vlasti sarađuju s hrvatskim vlastima na pomaganju povrijeđenima.