Ozloglašeni zatvor
38

Milatović traži obeštećenje za crnogorske žrtve Golog otoka

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović inicirat će obeštećenje žrtava Golog otoka, saopćenoje iz Kabineta predsjednika Crne Gore.

Milatović je objavio da podržava dugogodišnje zalaganje civilnog društva i Udruženja žrtava Golog otoka za rješavanje tog pitanja, kao što je već urađeno u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

"Samo ona država koja ispuni moralni dug prema onima čija su prava bila grubo kršena i čije su patnje bile godinama ignorisane može koračati putem istinskog napretka", poručio je Milatović.

Dodao je da je Goli otok crna tačka u historiji Crne Gore i simbol stradanja za više hiljada građana i njihovih porodica.

Na golom otoku robijalo je 3.269 Crnogoraca, a na Svetom Grguru 130 Crnogorki.

Od 1949. do 1956. godine Goli otok je bio jugoslovenski zatvor i radni logor za političke protivnike u tadašnjoj Jugoslaviji pod vodstvom maršala Josipa Broza Tita.

U njemu je umrlo 413 ljudi, od ukupno 16.000 zatočenih političkih zatvorenika.

Od 1956. do 1980. kompleks je bio hrvatski zatvor za kriminalce i maloljetne delinkvente. Zatvoren je 1988. godine.

Goli otok nalazi se u Jadranskom moru, u današnjoj Republici Hrvatskoj, kod ostrva Rab. Srbija, Hrvatska i Slovenija donijele su zakone kojima je bivšim političkim zatvorenicima omogućena rehabilitacija i naknada štete njima i njihovim porodicama.