Najveći porast do sada
52

Broj zaraženih od koronavirusa Hrvatskoj skočio na 206

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Hrvatskoj je danas zabilježeno 78 nova slučajeva koronavirusa, što je dosad najveći porast u jednom danu od početka epidemije, a zbog nepridržavanja propisanih mjera zaštite najavljene su strože mjere, zabrana grupiranja i prekid međugradskog i gradskog javnog prometa.

Među bolesnicima nema novih na respiratoru, osim sadašnja tri, javila je Hina.

Dosad je zaraženo 12 ljekara, novi slučaj je otkriven u Dubrovniku a trenutno je u toku epidemiološko postupanje u KBC-u Sestre milosrdnice gdje je utvrđeno da je jedan zaraženi pacijent došao na operaciju.

"Ušli smo u fazu kad se povećao broj oboljelih u izrazito kratkom vremenu, to ukazuje da smo u fazi uzlazne putanje epidemijske krivulje, što se može zaustaviti jedino poštivanjem preporuka Stožera civilne zaštite”, rekao je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Zbog nepoštivanja propisanih mjera zaštite od zaraze Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku o strožim mjerama, obustavi javnog saobraćaja u trajanju od 30 dana, te zabrani okupljanja na javnim površinama.

Od nedjelje obustavlja se javni linijski promet putnika u unutrašnjem saobraćaju, izuzev taksi prijevoza, javni linijski prijevoz putnika u međunarodnom saobraćaju, javni prijevoz osoba u željezničkom saobraćaju i tramvajski saobraćaj.

U Zagrebu će autobusi nastaviti saobraćati, a ulaz će biti dopušten samo osobama koje će imati iskaznicu Civilne zaštite.

Ograničava se i javni prijevoz putnika, tereta i vozila prema otocima i poluotoku Pelješcu. Zabranjuju se sve redovite brzobrodske linije u obalnom linijskom pomorskom saobraćaju izuzev u slučaju hitnih intervencija, a na državnim trajektnim i brodskim linijama zabranjuje se sav putnički i teretni prijevoz prema otocima, osim za hrvatske i strane državljane s prebivalištem, odnosno trajnim boravištem na otocima te djelatnike javnih i komunalnih službi.

U sljedećih 30 dana zatvaraju se javne površine, a iz policije najavljuju da će obilaziti ulice, trgove, rive i parkove i pozivati građane da idu kućama.

"Vidio sam jutros da ljudi idu dvoje po dvoje. To ne ide. Napravite razmak ili će vas policija kažnjavati", upozorio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Dječja i sportska igrališta već su ranije stavljena izvan uporabe , a s porastom oboljelih od koronavirusa uvedena su i nova pravila za održavanje sahrana i vjenčanja, isključivo u najužem krugu porodice i uz predstavnika vjerske zajednice.

Obustavljeno je također organiziranje muzičkih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća.

Nacionalni stožer Civilne zaštite upozorio je ponovno građane da ne izlaze iz kuća i pridržavaju se uputa.

"Naši životi će se sve više mijenjati i sve će se više održavati u zatvorenim prostorima. To je mjera koja se pokazala kao nužna. Ljudi, ostanite u kućama. Ne izlazite iz kuća, osim onih koji moraju ići na posao", poručio je Božinović.

Inspektori su zatvorili šest ili osam kafića nakon što su uvedene posebne mjere. "To je nečuveno", ocijenio je Božinović i najavio obračunavanje s onima koji šire panične poruke.