Sarajevo
7

Nakon povlačenja Bogićevića još nema naznaka o novoj sjednici Gradskog vijeća

B. T.
S jučerašnje sjednice (Foto: D. S./Klix.ba)
S jučerašnje sjednice (Foto: D. S./Klix.ba)
"Vidimo se sutra", rekao je jučer Igor Gavrić (SBB), predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva, prekidajući sjednicu na kojoj nisu izabrani ni novi predsjedavajući niti gradonačelnik Sarajeva.

Međutim, nakon što je Bogić Bogićević sinoć povukao kandidaturu za prvog čovjeka Sarajeva situacija se dodatno zakomplicirala, pa danas nema naznaka kada bi nova sjednica Vijeća trebala biti održana.

Iako je još bio optimističan da će "nova sjednica najdalje za sedam dana biti uspješna", Gavrić nam potvrđuje da danas nema nikakvih aktivnosti po tom pitanju.

Gavrića smo upitali i za vrlo neuobičajenu situaciju - da su novi gradski vijećnici jučer preuzeli mandate, ali da čelnik nije izabran, pa je predsjedavajući i dalje iz prošlog saziva Gradskog vijeća.

"Tako je predviđeno Statutom i Poslovnikom, sve dok se ne izaberu novi predsjedavajući i novi gradonačelnik, formalno i pravno, radi kontinuiteta vlasti. Iskreno se nadam da će priča o predsjedavajućem biti brzo riješena, ali sama konstituirajuća sjednica će još trajati, kaže Gavrić.

SDP, koji je predložio Bogićevića, kako saznajemo, danas će na kolegiju razmatrati novonastalu situaciju.