Poruka iz Foče
74

Muftija goraždanski: Postoji vjerovatnoća da je neko pucao na džamiju, tužni smo zbog toga

N. V.
Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić (Foto: E. A./Klix.ba)
Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić (Foto: E. A./Klix.ba)
U Foči je došlo do oštećenja džamije Aladža, a kako vjeruje muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, dio kamena se s munare obrušio usljed pucnjave na džamiju.

Imam i jedan od džematlija povratnika su čuli pucnjeve preksinoć, a slučaj je prijavljen jučer nakon što su primijetili da se obrušio dio munare. Policija je izašla na mjesto događaja i vrši uviđaj nakon čega bi trebalo biti ustanovljeno kako je nastalo oštećenje.

"Postoji velika vjerovatnoća da se desila pucnjava, a da je gađana munara", rekao je muftija goraždanski Remzija te dodao: "Tužni smo zbog toga na dva načina, jer je ovaj grad nakon izgradnje Aladža džamije prihvatio tu džamiju kao svoju. Nismo imali incidenata, ali očigledno postoje ljudi koji ne mogu prihvatiti tu ljepotu", kaže on.

Druga stvar koja je problematična muftiji Remziji je to što se ne poštuje zakon kod nošenja i korištenja naoružanja.

Policija sumnja da je eventualni pucanj mogao doći iz naselja prekoputa džamije (Foto: Klix.ba)
Policija sumnja da je eventualni pucanj mogao doći iz naselja prekoputa džamije (Foto: Klix.ba)

"Ono što usložnjava situaciju je to što postoji velika količina naoružanja koja se ovdje koristi, a zakonom je zabranjeno. Zakon ne dozvoljava nošenje oružja, pogotovo velikog kalibra, a ovo nije moglo napraviti nešto maleno, nego je moralo biti veće i morao je biti neko ko zna kako se puca", rekao je on.

Muftija se zahvalio nadležnima na reakciji i izrazio nadu da će istraga pokazati šta se desilo.