|

Hrvatski ministar zdravstva: Izvjesno je da će virus ovih dana biti u zemlji

Hrvatski ministar zdravstva: Izvjesno je da će virus ovih dana biti u zemlji
14
F
FENA
25.2.2020. u 11:01
26
komentara
14

dijeljenja
Hrvatski ministar zdravstva: Izvjesno je da će virus ovih dana biti u zemlji Vili Baroš (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak da su svi rezultati hrvatskih državljana poslani na analizu negativni na koronavirus te kako je izvjesno da će virus ovih dana biti u Hrvatskoj, ali da nema razloga za paniku jer je sistem spreman za sve što treba poduzeti.
"U ovom trenutku svi su rezultati negativni, ali s obzirom na epidemiološku situaciju i broj uzoraka koji su još u obradi, lako je moguće da neko od njih bude pozitivan. Ali to ne treba uznemiravati javnost jer je sistem spreman. Dodatno se provjeravaju ljudi koji su u izolaciji. Ako se i dogodi da netko je pozitivan, fokusirat ćemo se na to da tražimo kontakte", rekao je Beroš za N1 Hrvatska.

Osim nalaza sedam pacijenata kod kojih se sumnjalo na koronavirus, a pokazali su se negativni, tokom noći je u KBC Rijeka stiglo još devet hrvatskih radnika koji su radili u fabrici u Italiji te su zbog boravka na sumnjivom području odmah smješteni u izolaciju.

"Devet hrvatskih građana koji su radili u tvornici u Italiji, gdje je otkriveno 20-ak oboljelih, tokom noći su transportirani u KBC Rijeka gdje su u izolaciji i pod nadzorom, a brisevi su poslani na analizu u Zagreb. Rezultati se očekuju tokom ranog poslijepodneva ili kasnije", kazao je hrvatski ministar.

Ne zna tačno iz kojih su dijelova Hrvatske ti radnici no samo jedan pokazuje znakove bolesti. Međutim, on kašlje već tri sedmice pa stručnjaci sumnjaju da se radi o koronavirusu, rekao je Beroš i dodao da unatoč sumnji moraju biti spremni na sve opcije.

Beroš je ustvrdio da u ovom trenutku nema drugih sumnjivih slučajeva te dodao da sanitarni inspektori obavljaju nadzore na granicama već mjesec dana.

Naglasio je da je Hrvatska spremna zatvoriti granice u bilo kojem trenutku kada struka procijeni da je to potrebno, a u ovom trenutku mišljenje je, ističe, kako to nije potrebno.

"Vjerujem da ćemo dati dobar odgovor na ovu ugrozu jer je veoma izvjesno da će virus ovih dana biti u Hrvatskoj. Mjesta panici nema, spremamo se, odgovorni smo, vidjet ćemo što će biti, ali zdravstveni sistem u ovom trenutku je maksimalno napregnut da odgovori na ovu ugrozu", poručio je Beroš, prenosi Hina.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...