Iz predmeta "Piramida"
8

Sarajlije osuđene na po sedam godina zatvora zbog prodaje droge na području Banje Luke

Piše: M. N.
Nebojša Janjić i Ognjan Kokić iz Sarajeva osuđeni su na po sedam godina zatvora zbog neovlaštene proizvodnje i prodaje opojnih droga na području Banje Luke od početka 2016. godine do 10. oktobra 2017. godine. Oni su bili dio organizovane grupe od 15 osoba, a uhapšeni su u akciji "Piramida".

Presudu je izrekao Okružni sud Banja Luka, a u kaznu je uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru. Kokić je proveo jedan mjesec u pritvoru, dok je Janjić u pritvoru od 10. oktobra prošle godine.

Od Kokića su oduzeta dva pakovanja od 0,38 grama bijele praškaste materije upakovane u plastičnu providnu vrećicu, bijela praškasta materija upakovana u plastičnu providnu vrećicu ukupne bruto mase 0,50 grama, jedan paket oblijepljen smeđom selotejp trakom, u kojem se nalazi marihuana ukupne bruto mase 895,99 grama, smeđa praškasta materija upakovana u providnu pvc vrećicu ukupne bruto mase 4,49 grama, bijela praškasta materija upakovana u providnu pvc vrećicu ukupne bruto mase 3,23 grama, bijela praškasta materija upakovana u providnu pvc vrećicu ukupne bruto mase 4,31 gram, bijela praškasta materija upakovana u providnu pvc vrećicu ukupne bruto mase 0,75 grama.

Oduzeti su im i ruksak crveno-crne boje u kojem se nalazi crna torbica s jednom digitalnom vagom, mobilni telefoni Alcatel One touch, ZTE, LEAGOO, Huawei, Samsung, Nokia te sim kartice.

U ovom predmetu kodnog naziva "Piramida" bilo je 15 optuženih. Kokića i Janjića se tereti da su se u vremenskom periodu od početka 2016. godine do 10. oktobra 2017. godine na području opštine Jezero neovlašteno bavili stavljanjem u promet, prenošenjem radi prodaje i prodajom opojne droge marihuane koja se nalazi na Listi opojnih droga, psihotropnih supstanci biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora, zajedno angažovali druge osobe radi prodaje opojne droge ovisnicima pa su tako osumnjičeni Janjić Nebojša i Kokić Ognjen od njima poznatih osoba nabavljali veće količine opojne droge marihuane te radi daje prodaje ovisnicima angažovali G. S. i G. A. te je G. A. prodao 140 grama opojne droge marihuane O. S. za iznos od 1.120 KM, a G. S. u više navrata prodao opojnu drogu marihuanu B. M. za iznos od 10 KM, a dana 7. augusta 2017. godine kod G. S. je pronađeno i oduzeto blizu 12,80 grama opojne droge marihuane, navodi se u optužnici Okružnog tužilaštva Banja Luka.

Dalibor Mačak (37) i Julija Halupa (25) iz Banje Luke ranije su sklopili sporazume i osuđeni na ukupno godinu dana zatvora. Na ukupno osam godina i tri mjeseca zatvora ranije su osuđeni Vedran Žolja (34), Edin Behremović (49), Miloš Dulić (37), Tihomir Novaković (43) i Nedžad Bašić (36). Milan Pičulin je osuđen na tri i po godine zatvora. U predmetu su još optuženi Zoran Šavija, Branko Milivojša, Dragan Maksimović i Dragan Stanišić.

Ova grupa je nabavljala narkotike u Sanskom Mostu i Sarajevu, a prodavala ih na području Banje Luke i šire. Većina njih je poznata po činjenju krivičnih djela i osuđivana. Halilović je 2009. godine osuđen na pet godina zbog razbojništva u kladionici Williams u Banjoj Luci. Ranije je odslužio sedmogodišnju kaznu zbog učešća u razbojništvu u kojem je ubijena Radmila Budić (70) iz Banje Luke. Šavija je 2008. godine osuđen na 11 godina zatvora jer je bio organizator grupe koja je švercala heroin na području RS od 2006. do 2008. godine. Dulić je privođen u

akciji "Čistač" i osuđen je na tri i po godine zatvora u Okružnom sudu Banja Luka zbog šverca drogom.