Zbog pucnjave
6

Protiv gradskog vijećnika iz Goražda Sejada Tatarina bit će podignuta optužnica za ugrožavanje sigurnosti

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Protiv Sejada Tatarina, člana Stranke dijaspore i aktuelnog vijećnika Gradskog vijeća Goražde koji je u petak uveče u lokalnom kafiću u Vitkovićima pucao na Ramiza Dragolja bit će podignuta optužnica, potvrdili su u Kantonalnom tužilaštvu u Goraždu.

Za djelo koje je okvalifikovano kao ugrožavanje sigurnosti predviđena je zakonska kazna do šest mjeseci zatvora.

Kantonalni tužilac Mirsad Bilajac kazao je će protiv Tatarina biti podignuta optužnicu zbog ugrožavanja sigurnosti jer nema dovoljno dokaza da bi se ovo djelo okvalifikovalo kao pokušaj ubistva Ramiza Dragolja. Istraga o ovom slučaju i dalje traje.

"Na osnovu dopisa iz policije, odnosno od strane ovlaštenih službenih lica treba provesti još neke istražne radnje i bit će podignuta optužnica za krivično djelo ugrožavanja sigurnosti lica jer je upotrijebljeno oružje. Njegova prva izjava je bila da je namjeravao prepasti to lice nakon nekih prepirki, svađa i nesporazuma. Tužilaštvo nema dokaza da bi ga mogli optužiti za pokušaj ubistva uzimajući u obzir da je teško shvatiti poziciju gdje je bio oštećeni i kuda je metak prošao i kolika je bila udaljenost od oštećenog da bi mogli govoriti o pokušaju ubistva. Znači, imamo rupu u zidu na visini od nekih dva i po metra, metak je najvjerovatnije rikošetirao, tako da ne možemo reći da imamo dokaza o nekom pokušaju ubistva kao što se pričalo. Ali ono što možemo dokazati je krivično dijelo ugrožavanja prijetnjom po život ili tijelo", izjavio je Mirsad Bilajac, glavni kantonalni tužilac.

Mogući motivi napada su ranija neslaganja između Dragolja i Tatarina vezana za djelovanje i rad Stranke dijaspore.

"Bila je prepirka oko političkih neslaganja, a prema izjavama, nesuglasica je bilo i ranije, oštećeni se još nije izjasnio o čemu je riječ", ističe Bilajac.