Demineri na terenu
749

Pronađena i četvrta aviobomba na gradilištu Binga u Sarajevu

M. A.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
U posljednjih nekoliko dana deminerske ekipe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) uklonile su tri aviobombe pronađene na gradilištu tržnog centra Bingo kod RTV Doma u Sarajevu. Zanimljivo je da je jutros pronađena još jedna, četvrta po redu, i to na istoj lokaciji.
Ovu informaciju nam je potvrdila glasnogovornica FUCZ-a Majda Kovač te je istakla kako se ekipe već nalaze na terenu kako bi deaktivirale novopronađenu aviobombu. Ona je dodala kako će biti poduzete iste aktivnosti kao i u prethodnih nekoliko dana.

Najprije će se izvršiti provjera upaljača bombe i ako bude isti kao i kod prethodne tri aviobombe, upaljač će biti deaktiviran na mjestu pronalaska, a bomba naknadno prenesena na sigurnu lokaciju za uništavanje.

Ovaj put su bombu pronašli pripadnici FUCZ-a koji su svaki dan na terenu otkako je otkriveno prvo neeksplodirano ubojito sredstvo. U prethodna tri puta nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva, ali direktor FUCZ-a Fahrudin Solak nedavno je naveo da nije isključen ni taj scenarij ukoliko bude bilo složeno uklanjanje.