Nakon nesreće
485

Procurio snimak: Goraždanski policajci vrijeđali i tukli mladiće iz Foče

Klix.ba
Četiri mladića, od kojih su trojica iz Foče, a jedan državljanin Srbije, koja su učestvovala u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Ustikolina - Goražde u mjestu Džindići pretrpjela su policijsku torturu.

Kako se nezvanično saznaje jedan od policajaca koji je učestvovao u maltretiranju mladića bio je Zoran M.

Nesreća se dogodila prije pet dana u 3:30 sati iza ponoći, a otac jednog od mladića je redakciji portala Klix.ba poslao snimak koji su mladići slučajno zabilježili na mjestu nesreće jer su se tokom vožnje snimali u automobilu.

Telefon im je nakon udesa ispao, pa je tako nastao i audio zapis cijelog događaja.

On je ispričao da je njegov sin bio suvozač u automobilu koji je na magistralnom putu udario u mjesto nesreće. Navodno su nakon udara u bankinu udarili u automobil koji je u jednoj saobraćajnoj traci bio okrenut na krov, odbio se i tom prilikom zakačio i policijski automobil koji se sa upaljenom rotacijom nalazio u drugoj saobraćajnoj traci.

Otac suvozača čije je ime poznato redakciji tvrdi da mjesto nesreće nije bilo označeno, iako je padala kiša što je uzrokovalo smanjenu vidljivost na putu.

Da se nesreća dogodila potvrđuje i policijski izvještaj u kojem stoji da je iste noći oko 3:30 sati u mjestu Džindići došlo do saobraćajne nezgode tako što je vozilo marke "Golf" kojim je upravljao vozač D.D. iz Foče koje se kretalo iz pravca Ustikoline udarilo u Škodu Octaviju koje se nalazilo prevrnuto na kolovozu, gdje su zatim vozila Golf i Škoda udarila službeno vozilo MUP-a BPK-a Goražde marke "Golf A7".

U izvještaju se ističe da je na mjesto nesreće upućena patrola policije koja je izvršila uviđaj, te da je kod vozača D.D. alkotestiranjem ustanovljeno prisustvo alkohola u organizmu u iznosu od 1,11 promila. Dalje se navodi da su se u vozilu marke Golf nalazili i saputnici P.S. i P.D. kojima je ukazana ljekarska pomoć u Urgentnom centru Kantonalane bolnice Goražde. Kod osobe P.S. su od strane dežurnog ljekara konstatovane povrede grudnog koša i desne potkoljenice, a kod P.D. povrede nosa i lijeve potkoljenice gdje se dežurni ljekar nije izjasnio o stepenu povreda.

Međutim, otac suvozača ne spori da je vozač koji je upravljao automobilom krivac za saobraćajnu nesreću i da je alkotestom utvrđeno da je imao alkohola u krvi, ali je zatečen ponašanjem policijskih službenika.

Tvrdi da su pripadnici policije nakon saobraćajne nesreće maltretirali mladiće, vikali na njih, vrijeđali ih, a u određenom momentu i tukli. Ističe da je lično podnio prijavu unutrašnjoj kontroli policije u Goraždu zbog odnosa policijskih službenika prema mladićima, te da su i oni dali izjave u policiji. Policiji u Goraždu nije rekao da postoji snimak onoga što se desilo te večeri.

U nastavku poslušajte video zapis koji svjedoči o nesreći i policijskoj represiji.