Ratni zločini
185

Potvrđena optužnica protiv vojnika VRS Milenka Gojgolovića za silovanje Bošnjakinje u Vlasenici

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Okružni sud u Istočnom Sarajevo potvrdio je optužnicu protiv Milenka Gojgolovića (1955) koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

On se tereti da je u svojstvu pripadnika VRS, na području općine Vlasenica, u ljeto 1992. godine, u logoru Sušica gdje su bili nezakonito zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti, počinio ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja.

"Nakon što je zarobljenica G-1 bosa izvedena iz hangara u kojem su bili prinudno smješteni zarobljenici predana je Gojgoloviću koji je bio obučen u maskirnu uniformu i naoružan automatskom puškom, pištoljem i nožem. Naredio joj je da uđe u napuštenu kući koja se nalazila u krugu logora i da se skine naga.

Zarobljenica je plačući molila Gojgolovića kojeg je poznavala od ranije da je pusti, a on je udario u predjelu glave i ponovo naredio da se skine i legne u krevet držeću pušku usmjerenu prema njoj i govoreći joj da će je ubiti ako ne uradi sve ono što bude tražio.

G-1 je zbog straha za svoj život skinula odjeću i legla u krevet, a Gojgolović je svukao sa sebe donji dio uniforme i veša, legao na nju, udarao je rukama po glavi, raširio noge i silovao je 10 minuta te ejakulirao u nju. Kada je završio naredio joj da se obuče i vratio hangar te zaprijetio da ne smije nikome govoriti o silovanju", navodi se u optužnici.

Ovim zločinom nanio joj je duševnu bol i strah koje su ostavile trajne posljedice u vidu umanjenja opće životne sposobnosti.

Zatraženo je i produženje mjere pritvora.

Gojgolović je državljanin BiH i Kanade, a uhapšen je na graničnom prijelazu Karakaj po nalogu Tužilaštva BiH. On je duži vremenski period boravio u inozemstvu, te je bio nedostupan pravosuđu BiH, a lociran je identificiran i lišen slobode nakon kraćeg boravka u BiH.

Predmet je sa Suda BiH prebačen u nadležnost Okružnog suda Istočno Sarajevo.