Općinski sud Sarajevo
2

Javnost isključena na suđenju Merhunisi Dedić koja je otela bebu u Hadžićima

Piše: M. N.
U Općinskom sudu u Sarajevu danas je održan glavni pretres u predmetu protiv Merhunise Dedić koja je optužena da je u julu ove godine otela novorođenče u Hadžićima kod Sarajeva. Odlukom sudije Srđana Skoke, a na prijedlog Tužilaštva KS, javnost je isključena.

Isključenje javnosti predloženo je zbog zaštite interesa maloljetnog djeteta, kao i djetetove porodice.

"Sud vjeruje da bi se objavljivanje podataka s glavnog pretresa negativno odrazilo na maloljetnike i njihove porodice", kazao je sudija Skoko.

Dedić (28) se ranije izjasnila da nije kriva za krivično djelo oduzimanja djeteta. Podsjetimo, nju se tereti da se 5. jula lažno predstavila kao patronažna sestra i otela bebu bračnom paru iz Hadžića. Majka je bila u općini, otac na poslu, a bebu je čuvala tetka koju je Dedić zaključala u kupatilo.

Otmicu je planirala više mjeseci. Zbog problema sa zatrudnjivanjem odlučila je da odglumi trudnoću i otme bebu. Plan je napravila nakon što je upoznala Lejlu Ismailovski, majku otete bebe, na GAK-u gdje je dolazila glumeći da je trudna i da ide na kontrole. Nakon što se Lejla porodila, Dedić je obilazila njenu zgradu čekajući priliku da provede plan. Inscenirala je trudove i mužu slagala da se porodila, a da je beba ostala u bolnici zbog manjih zdravstvenih problema.

Na dan otmice suprugu je rekla da ide po bebu i zaputila se u Hadžiće. Prvi pokušaj nije bio uspješan. Pozvala je Lejlu predstavivši se kao uposlenica GAK-a kazavši kako treba donijeti bebu radi dodatnih pregleda, ali nije je uspjela oteti jer je bilo previše ljudi s njom.

Iskoristila je priliku kada je Lejla otišla u općinu da završi papirologiju, a bebu je čuvala njena sestra. Ponovo se predstavila kao patronažna sestra i tražila je da pogleda bebu. Od majkine sestre Nađe tražila je da obriše kupatilo, jer je navodno prolila vodu po podu. Kada je Nađa ušla, zaključala ju je u kupatilo.

Komšinica koja živi u blizini čula je Nađu kako lupa po vratima i vrišti te joj je pomogla da izađe. Tada je Nađa uplakana kazala kako je Dedić otela bebu. Dedić je s bebom pobjegla u unajmljenom vozilu.

Locirana je i pronađena s otetom bebom istog dana navečer oko 22:15 sati u hostelu Ferijalac u sarajevskom naselju Marijin-Dvor, nakon opsežne potrage službenika MUP-a KS u saradnji s tužiocima Tužilaštva KS uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne službe. Od tada se nalazi u pritvoru.