Uhapšen u akciji Teatar
12

Dobojlija osuđen na tri godine zatvora: Spid obogaćen kofeinom i kreatinom prodao istražiocima

M. N.
Akcija Teatar (Foto: MUP RS )
Akcija Teatar (Foto: MUP RS )
Okružni sud u Doboju osudio je Milana Mitrovića iz Doboja na tri godine zatvora zbog neovlaštene proizvodnje i prodaje opojne droge. On je s dvojicom kolega uhapšen u junu ove godine u akciji kodnog naziva "Teatar" koju je proveo MUP RS, a u kojoj su pronađene veće količine droge i eksploziv.
Kako se navodi u presudi, Mitrović se tereti da je u periodu od marta do 18. juna 2019. godine putem telefona dogovarao nabavku i prodaju droga spid, kokain i kanabis, čiji je sadržaj bio "obogaćen" kofeinom i kreatinom kako bi se pojačalo dejstvo.

"Pao" je nakon što je više puta prodao drogu prikrivenim istražiocima s kojima se sastajao u motelu na magistralnom putu Doboj - Sarajevo, na benzinskoj pumpi u blizini uključenja na autoput Doboj - Banja Luka i u još jednom objektu u Doboju.

Istražiocima je prodao oko 100 grama spida po cijeni od 800 KM, 549,566 grama spida po cijeni od 4.000 KM, a ponudio im je i kokain izuzetne čistoće. Nabavku droge je dogovarao s Anđelkom M. i Kristijanom M. te je s njima dijelio novac.

Anđelko i Kristijan, koji su također optuženi u ovom predmetu, 18. juna su u mjestu Kakaj kod Zvornika od NN osobe preuzeli 12 paketa sa suhim vrhovima cvijeta kanabisa koje su spakovali u crnu torbu i na Mitrovićev savjet se vozili lokalnim putem prema Doboju kako bi zaobišli policiju. Kada su stigli pred njegov stan, opkolila ih je i pretresla policija te su od njih oduzeti spid, kokain, torba s cannabisom, 1.730 eura, 1.163 KM i oko 6.000 srbijanskih dinara koji potječu iz ovih krivičnih djela, te kofein i kreatin, predmeti za vaganje i pakovanje droge i četiri pakovanja vojnog brizantnog eksploziva od 2,20 kg.

U istom pretresu oduzeli su i spid od Mitrovića.

Okružni sud u Doboju proglasio ga je krivim za neovlaštenu kupovinu, držanje i prodavanje droge. U izrečenu kaznu mu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 18. juna do 9. oktobra ove godine. Do drugostepene presude on je na slobodi. Presudom mu je naređeno i oduzimanje telefona sa SIM karticama te 1.800 KM.