Bili smo pod vodom sa ekipom FUCZ-a u akciji deminiranja Mostarskog jezera

Bili smo pod vodom sa ekipom FUCZ-a u akciji deminiranja Mostarskog jezera
164
Klix.ba/FENA
11.10.2019. u 15:40
20
komentara
164

dijeljenja
Delegacije Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Federalne uprave Civilne zaštite i Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike u petak su posjetile timove koji rade na uklanjanju i uništavanju neeksplodiranih ubojitih sredstava i streljiva iz Mostarskog jezera.
U akciju čišćenja jezera, koja traje od 29. septembra do 13. oktobra, pripadnici Ronilačko-pirotehničkog tima Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike i pripadnici Specijalističke jedinice za spašavanje pod vodom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) izviđaju, izvlače i uništavaju neeksplodirana ubojita sredstava i streljivo odbačeno ili zaostalo iz rata.Tokom posjete bh. i češke delegacije predstavljene su poduzete aktivnosti i učinci misije, a prisutni su uz pomoć podvodnih kamera i dronova za podvodno snimanje mogli vidjeti rad timova na podvodnom razminiranju.

Foto: D. S./Klix.ba Foto: D. S./Klix.ba


Ministar unutrašnjih poslova Republike Češke Jan Hamaček podsjetio je da su češki ronioci u Bosni i Hercegovini prisutni od 2011. godine u BiH.

Foto: D. S./Klix.ba Foto: D. S./Klix.ba


"Oni su svoje zadatke obavili vrlo uspješno. U devet godina izvadili su nekoliko tona različitog streljiva", kazao je češki ministar te najavio da će se saradnja nastaviti dokle god to budu zahtijevali građani BiH.

Foto: D. S./Klix.ba Foto: D. S./Klix.ba


Direktor FUCZ Fahrudin Solak pohvalio je vrlo dobru saradnju s kolegama iz Češke Republike, dodavši kako je planirano da u 2020. godini ronilački tim iz Češke Republike i pripadnici FUCZ nastave saradnju i aktivnosti na obukama, izviđanju, izvlačenju iz vode i uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava na drugim lokacijama u BiH.

Foto: D. S./Klix.ba Foto: D. S./Klix.ba


"Nastavlja se detaljno pretraživanje i čišćenje kako bi se Mostarsko jezero u potpunosti očistilo od eksplozivnih sredstava, a slične aktivnosti predviđene su i na jezerima kod Bihaća, Bosanske Krupe, Tuzle i drugim bh. mjestima", najavio je Solak.

Po riječima voditelja ronilačkog tima FUCZ-a Slavena Perića, dosada je u Mostarskom jezeru pronađeno 35 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava i više od stotinu komada raznog streljiva.

Foto: D. S./Klix.ba Foto: D. S./Klix.ba


Saradnja čeških i domaćih ronilaca ostvarena je u okviru Memoranduma o razumijevanju koji su potpisali Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke Republike.

Foto: D. S./Klix.ba Foto: D. S./Klix.ba


U okviru misije angažirano je 20 pripadnika policije Češke Republike, 14 pripadnika Specijalističke jedinice za spašavanje pod vodom FUCZ, zajedno s medicinskom i ostalom podrškom Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ "Mostar" te tri pripadnika ronilačkog tima Republičke uprave civilne zaštite RS.

Foto: D. S./Klix.ba Foto: D. S./Klix.ba


Na jedan dan uključila se i ISS-Interventna spasilačka služba Mostar, čiji su članovi pregledavali i označavali lokacije kojima su potom pripadnici FUCZ-a i Ronilačko pirotehničkog tima Policije Češke Republike pristupali i uklanjali NUS i streljivo.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...