Zatvoreni sastanak
28

Žunić u NSRS-u otkrio šta je Vučinić pričao sa "strancima": Tražio si im pomoć da idete u rat protiv nas

N. V.
Foto: BHRT
Foto: BHRT
Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, tokom rasprave na kojoj se govorilo o utjecajima međunarodne zajednice, šef Kluba SNSD-a Igor Žunić otkrio je detalj sa zatvorenog sastanka opozicije i OSCE-a.

Žunić je tokom rasprave otkrio da ima informacije o tome šta su opozicioni poslanici pričali sa predstavnicima međunarodne zajednice na njihovom zatvorenom sastanku. Pitao je poslanika iz Pokreta za pravdu i red Nebojše Vukanovića Đorđa Vučinića da li je istina da je sjedio sa predstavnicima iz OSCE-a i tražio sankcije za funkcionere iz RS-a.

"Je li istina da si sjedio s njima i pokrenuo pitanje reakcije OHR-a prema najvišim funkcionerima u RS-u? Je li istina da ste tražili to i rekli da bez njihove pomoći, ne možete sami u rat, i doći na vlast bez njihove pomoći", pitao je Žunić.

Vučinić je potvrdio da je to istina te obrazložio o čemu se radi.

"Sjedili smo na zatvorenom sastanku s OSCE-om, Vasic iz SDS-a, Crnadak, ja. Istina je da sam rekao da SNSD blokira BiH u Domu naroda i da ne može da se donese izmjena Izbornog zakona zbog SNSD-a i da je jedina institucija koja to može uraditi legalno, visoki predstavnik koji može to nametnuti", kazao je Vučinić.

On je istaknuo da je od OSCE-a tražio i elektronski skener, kao i videonadzor na biračkim mjestima jer smatra da je to oružje kojim se može SNSD-u stati u kraj.

On je postavio i pitanje na koji je način Žunić dobio informacije sa privatnog sastanka i da li je riječ o prisluškivanju.

"Mene zanima otkud vama te informacije? Je l to znači da vi znate da ja pričam sa strancima? Živo me zanima kako znate šta sam ja govorio na zatvorenom sastanku, ili je prisluškivanje ili sarađujete sa strancima", poručio je Vučinić Žuniću.

On je još istaknuo da ne razumije zašto je sada odjednom tako hitno sačuvati Republiku Srpsku od odluka Christiana Schmidta kada je on u Bosnu i Hercegovinu došao davno.