Dodatne komplikacije
27

Zbog problema unutar parlamentarne većine odgođena sjednica Parlamenta FBiH

Piše: Er. M.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Redovna 25. sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja je bila zakazana za srijedu odgođena je, kako je saopćeno iz Parlamenta FBiH, zbog novonastale situacije i potrebe za dodatnim konsultacijama unutar parlamentarne većine kao i važnosti predloženih tačaka.

Ovakva odluka je uslijedila nakon što se Savez za bolju budućnost pridružio opoziciji i na vanrednoj sjednici "oborio" hitnu proceduru Zakona o PIO-u.

Podsjećamo, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je u razgovoru za Klix.ba najavio da će povući SBB-ove ministre iz Vlade FBiH. On je dao rok HDZ-u i SDA da do kraja decembra nađu novog koalicionog partnera na nivou države BiH i entiteta Federacija BiH.

"Naši ministri u Vladi FBiH, njih četvero, predat će ostavke predsjedniku FBiH Marinku Čavari. On o tome mora odlučiti u skladu s Ustavom FBiH. Što se tiče parlamentarne većine, SDA može raditi kao manjinska vlada, jer očigledno s njima niko ne želi komunicirati", rekao je Radončić za Klix.ba.

Inače, parlamentarna većina se već duže vrijeme formira od tačke do tačke dnevnog reda, a nakon izlaska SBB-a iz koalicije u entitetu FBiH definitivno ne postoji većina u Parlamentu FBiH.

S obzirom da rijetko zasjeda i da se još rjeđe na dnevnom redu nalaze važni zakoni, Parlament FBiH je meta čestih kritika analitičara.