Projekat CEB II
0

Zatvara se kolektivni centar u Čeliću: Ključeve novih stanova preuzelo 18 porodica

V. K.
Završena je implementacija projekta CEB II - "Zatvaranje kolektivnih i alternativnih smještaja putem javnim stambenih rješenja" u Čeliću.

Realizacijom ovog projekta osigurane su stambene jedinice za 18 porodica koje su do sada koristile kolektivni ili alternativni vid smještaja.

U Federaciji Bosne i Hercegovine projekat implementira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, uz podršku Razvojne banke Vijeća Evrope.

Uručenju ključeva korisnicima prisustvovali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, savjetnica ministra za ljudska prava i izbjeglice Amina Kavazović, načelnik Općine Čelić Admir Hrustanović i predstavnici donatora.

"Ovaj projekat za korisnike znači dom. Pored prostora u kojem će boraviti želimo donijeti i toplinu kojom pokazujemo svoju brigu prema najranjivijim kategorijama našeg društva. Sretni smo što je osamnaest porodica trajno dobilo stambeno zbrinjavanje i time riješili najvažnije životno pitanje", kazao je Nerin Dizdar, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica

Hercegovac Asmira preuzela je ključeve stana, ističe da se ponovo rodila.

"Ne postoje riječi kojima mogu opisati sreću. Dočekali smo momenat da imamo prostor kojeg ćemo zvati svojim. Ovo je veliki dan za sve nas i zahvalni smo svima koji su uspješno vodili ovaj projekat", kazala je Asmira

Ukupna vrijednost podprojekta u Čeliću iznosila je oko 1.500.000,00 KM (1.170.000,00 KM kreditna sredstva CEB-a i iznos od 330.000,00 KM sredstava je osigurala Općina Čelić).