Paljevina na magistrali
44

Zašto sudije u trenutku napada kod Jablanice nisu imale policijsku pratnju?

Klix.ba
Nezadovoljni suđenjem Sabrije Topalovića najvatreniji navijači FK Velež prekinuli su sinoć utakmicu protiv banjalučkog Borca. Nekoliko sati poslije na magistralnom putu, kao u akcionim filmovima, presreten je i zapaljen automobil u kojem su bile sudije.

Prema policijskom izvještaju, nepoznate osobe su u tunelu Lendava na magistralnom putu M-17, na dionici Mostar - Jablanica, presrele automobil marke Mercedes, u kojem su bile tri osobe, a zatim palicama polupale stakla i ubacile baklje u vozilo.

Automobil je potpuno izgorio, a napadači su pobjegli u nepoznatom pravcu sivim Golfom 5. Na svu sreću, prema prvim informacijama, sudije nisu teže povrijeđene jer su uspjele pobjeći iz auta.

Pitanje koje se sada postavlja glasi kakva je bila sigurnosna procjena rizika putovanja sudije zbog kojeg je prekinuta nogometna utakmica 10. kola Premijer lige BiH, gdje je bila policija u trenutku napada te zašto vozilo u kojem su bile sudije nije ispraćen do krajnje destinacije?

Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba

Kako nezvanično saznajemo, četiri napadača su se nalazila u Golfu 5 sive boje.

Prema riječima glasnogovornika MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevita Marića, sudije i autobus sa gostujućom ekipom su imali policijsku pratnju do mjesta Aleksin Han, tačnije do mosta Begića i Begovića, dokle je nadležnost Policijske uprave Mostar. Zašto pratnju dalje nije preuzela naredna nadležna policijska uprava, konkretno Jablanica, nije poznato.

Nakon toga trojica službenika Nogometnog saveza BiH put prema Sarajevu odnosno Zenici su nastavila bez policijske pratnje, koju, kako nam kažu iz MUP-a HNK, nekada traže, a nekada ne.

Policijsku pratnju sudije imale do mosta Begića i Begovića
Policijsku pratnju sudije imale do mosta Begića i Begovića

Nekoliko kilometara dalje ušli su u mračni tunel Lendava gdje su zaustavljeni i napadnuti. Očito je da su tokom puta, uprkos policijskim snagama, praćeni, a da je napad izvršen u trenutku kada nije bilo nikoga ko bi mogao zaštititi osobe.

Jedna osoba je povrijeđena, a ljekarska pomoć je pružena u Domu zdravlja Jablanica. Policijski službenici MUP-a HNK od sinoć intenzivno poduzimaju mjere i radnje s ciljem pronalaska počinitelja.

Podsjetimo, utakmica 10. kola m:tel Premijer lige BiH između Veleža i Borca prekinuta je u 81. minuti nakon što je banjalučki klub poveo 2:0 zbog ulaska domaćih navijača na teren.

Domaćini su bili nezadovoljni arbitratražom zeničkog sudije Topalovića, koji je prema njihovim tvrdnjama propustio da dosudi penal za Rođene pri rezultatu 0:0, kada se nije oglasio nakon što je u kaznenom prostoru poslije duela sa Ćorićem oboren Radović.