Pravna pitanja
27

Zašto je Ustavni sud odbio tumačiti Džaferovićevu apelaciju o uredbi Kantona Sarajevo

B. R.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Profesor ustavnog prava Kasim Trnka je u izjavi za Klix.ba protumačio odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da apelaciju predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića (SDA) o uredbi Kantona Sarajevo odbaci kao nedopuštenom.
Džaferović je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u institucijama, ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Kanton Sarajevo. Spornim se smatralo to što se prilikom provođenja javnih nabavki tražilo mišljenje Kantonalnog ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, kao i to što se javne nabavke u ovom kantonu nisu uredno prijavljivale na državnom portalu javnih nabavki, ali jesu na kantonalnom portalu javnih nabavki. Pojedini su osporavali i nabavke direktnim sporazumom, a koje su regulisane spomenutom uredbom.

Uredba se primjenjuje duže od godinu i po, a neki su bili mišljenja da se njome narušava jedinstveni sistem javnih nabavki, koji se primjenjuje u cijeloj državi. Ovaj sistem je regulisan zakonom na državnom nivou vlasti.

Koliko je poznato, Ustavni sud Bosne i Hercegovine nije javno obrazložio zašto je Džaferovićev zahtjev ocijenio kao nedopuštenim zahtjevom. Međutim, Trnka je istakao da je to učinio iz razloga koji se ranije spominjao, a to je da ovaj sud ne može tumačiti norme niže od zakona.

"Sud nije nadležan da ocjenjuje podzakonske akte, a uredba je podzakonski akt. Tako da tu nije bilo mjesta za odlučivanje", ukazao je.

Trnka je naglasio da ukoliko se želi osporiti ova uredba, onda se mora obratiti kantonalnoj vladi. Međutim, ako ona to odbije, onda, prema riječima Trnke, može se kod sudova na nižim instancama tražiti poništenje ove uredbe. U Vladi Kantona Sarajevo su mišljenja da nema ništa sporno u ovoj uredbi.