{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za nastavak izgradnje Sultan Ahmedovog kompleksa u Zenici potrebno više od 2 miliona KM

Piše: E. M./Klix.ba
16.1.2018. u 21:11
104
149
Za nastavak izgradnje Sultan Ahmedovog kompleksa u Zenici potrebno više od 2 miliona KM
104
Medžlis islamske zajednice Zenica prije dvije godine najavio je nastavak gradnje Sultan Ahmedovog kompleksa u Zenici po fazama, a osim jedne faze koja je obuhvatala radove na samo jednoj zgradi, ništa više nije urađeno. Godina završetka radova više nikom nije poznata, a problem je novac.
Posljednji radovi na izgradnji objekta B Sultan Ahmedovog kompleksa urađeni su prošle godine, a obuhvatili su oblaganje objekta kamenim pločama, postavljanje drvene stolarije i unutrašnjih pregrada u objektu. Donatorska sredstva za te radove osigurala je firma Urme Insaat iz Turske.

Na oko 4.000 kvadratnih metara do sada su trebale biti izgrađene zgrade i smještena administracija Islamske zajednice, multidisciplinarne učionice, kabineti za strane jezike, biblioteka te brojni drugi sadržaji.

U izjavi za Klix.ba potpredsjednik Odbora za izgradnju Sultan Ahmedovog kompleksa u Zenici Muhamed Begagić je izjavio kako su radovi obustavljeni zbog zimskog perioda i da nisu dogovoreni dalji koraci izgradnje objekta.

“Nemamo dalji dogovor za nastavak gradnje i o tome ćemo morati razgovarati u narednom periodu. Nismo uspjeli dogovoriti dodatna sredstva s donatorom koji je osigurao novac za B zgradu kompleksa, a sredinom ove godine bismo trebali dogovoriti detalje za dalje aktivnosti. Imamo nekoliko opcija, radi se o vanjskim donatorima, a detalje još uvijek ne mogu otkrivati”, pojasnio je Begagić.

I na preostalim objektima Sultan Ahmedovog kompleksa planirano je oblaganje kamenim pločama te postavljanje stolarije. Begagić je dodao da se radi o velikoj investiciji te da je veoma teško pronaći donatore koji bi do kraja finansirali gradnju objekta.

Izgradnja kompleksa počela je 2008. godine, a za skoro deset godina, na mjestu kompleksa izgrađen je parking uz naplatu koji projektom nije planiran. Vrijednost cjelokupnog projekta izgradnje Sultan Ahmedovog kompleksa u Zenici iznosi više od pet miliona KM, a do sada je investirano više od dva miliona KM, uglavnom donacijama pojedinaca, džematlija i donatora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: