Rast krivulje
72

Za koliko vremena su države dosegle hiljadu zaraženih, a kako BiH stoji u statistici

I. P.
Grafika rasta broja zaraženih u BiH
Grafika rasta broja zaraženih u BiH
Sagledavajući statistiku 10 država koje s Bosnom i Hercegovinom dijele slične karakteristike kao što je kategorija ispod 10 miliona stanovnika, dobijamo približnu sliku potrebnog vremena da se od nultog pacijenta broj zaraženih koronavirusom podigne na 1.000.

Na osnovu podataka izloženih u donjem dijelu teksta možemo zaključiti da je vrijeme rasta od prvog pacijenta do njih 1.000 generalno od dvije do četiri sedmice.

U Bosni i Hercegovini je prvi slučaj zabilježen 5. marta i naša zemlja od sutra ulazi u petu sedmicu borbe s koronavirusom, a ipak je 2. aprila broj zaraženih prešao 500. To donekle govori da je BiH svim poduzetim mjerama koliko-toliko usporila širenje, iako je rast broja zaraženih neminovan.

Svaka država naravno ima svoj metod borbe protiv virusa, a naročito treba istaći i u obzir uzeti činjenicu o broju testiranja. Naša država je tek u posljednjih sedam dana počela više testirati. Međutim, sve poduzete mjere nesumnjivo su važne i u velikoj mjeri utječu na to da se uspori širenje.

Računica za 10 država kaže sljedeće:

Irska, 23. marta broj zaraženih je prešao 1.000, a prvi zaraženi registrovan je 29. februara. Vrijeme rasta 23 dana. Austrija, 16. marta broj zaraženih prešao je 1.000, a prvi zaraženi registrovan je 29. februara. Vrijeme rasta 16 dana.

Austrija, grafikon rasta broja zaraženih do danas (logaritamski)
Austrija, grafikon rasta broja zaraženih do danas (logaritamski)

Švicarska, 13. marta broj zaraženih prešao je 1.000, a prvi zaraženi registrovan je 25. februara. Vrijeme rasta 17 dana. Izrael, 22. marta broj zaraženih prešao 1.000, a prvi zaraženi registrovan je 21. februara. Vrijeme rasta 30 dana.

Norveška, 15. marta broj zaraženih prešao 1.000, a prvi zaraženi registrovan je 26. februara. Vrijeme rasta 18 dana. Srbija, 2. aprila broj zaraženih prešao 1.000, a prvi zaraženi potvrđen je 6. marta. Vrijeme rasta 27 dana.

Švedska, 15. marta broj zaraženih prešao 1.000, a prvi zaraženi potvrđen 31. januara, dok je rast počeo tek 26. februara. Vrijeme rasta 18 dana Finska, 27. marta broj zaraženih prešao 1.000, a prvi zaraženi registrovan je 29. januara, dok je rast počeo tek 27. februara. Vrijeme rasta 29 dana.

Švedska, grafikon rasta broja zaraženih do danas (linearni)
Švedska, grafikon rasta broja zaraženih do danas (linearni)

Danska, 17. marta broj zaraženih prešao 1.000, a prvi zaraženi registrovan 27. februara. Vrijeme rasta 19 dana. Panama, 30. marta broj zaraženih prešao 1.000, a prvi zaraženi registrovan je 9. marta. Vrijeme rasta 21. dan.

S druge strane postoje države izuzeci, a prvi takvi primjeri su u našem susjedstvu, gdje je koronavirus počeo da se širi u gotovo istom trenutku.

Treba imati na umu da su Slovenija i Hrvatska primjeri gdje je stopa rasta broja zaraženih manja nego u 10 navedenih zemalja. Naime, Slovenija je prvog zaraženog registrovala 4. marta i s 1. aprilom ima manje od 900 zaraženih. Hrvatska je prvog zaraženog registrovala 25. februara, a hiljaditi pacijent registrovan je 2. aprila, dakle 37 dana nakon prvog slučaja.

Hrvatska, grafikon rasta broja zaraženih do danas (linearni)
Hrvatska, grafikon rasta broja zaraženih do danas (linearni)

Hrvatska je zanimljiva iz još jednog razloga. Naime, 500. slučaj zaraze zabilježen je 30. dan epidemije u toj zemlji. U našoj zemlji je 500. slučaj zaraze zabilježen 28 dana od početka epidemije. Da li onda hiljaditi bh. pacijent može biti očekivan do 40 dana nakon 5. marta? Četrnaestog ili petnaestog aprila? Ostaje da vidimo, a sigurne prognoze u ovo vrijeme je nezahvalno donositi.

BiH po okončanju pisanja ovog teksta ima 518 zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom, 20 osoba se oporavilo, a 15 umrlo.