Dio od ukupno 23 tone
50

WHO uručio opremu Ministarstvu civilnih poslova BiH: Dobit će je oni kojima je najpotrebnija

Dž. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Pomoć Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja je prije nekoliko dana stigla u Bosnu i Hercegovinu, uručena je i Ministarstvu civilnih poslova BiH, a sastoji se od 1.000 vizira i 20.000 maski. Ovo je samo dio vrijedne opreme od ukupno 23 tone, koliko je WHO donirao našoj zemlji.

Podsjetimo da će 12,6 tona zaštitne opreme iz ove donacije biti raspoređeno u Federaciju BiH, a ostatak će se rasporediti u RS i Brčko distrikt.

Današnjem uručenju opreme Ministarstvu civilnih poslova BiH prisustvovali su predstavnici ove institucije, kao i UN-ovih organizacija u BiH.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević istakla je značaj saradnje ove institucije sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom koja je, kako je kazala, bila veoma uspješna tokom cijelog perioda pandemije.

"Pomoć koju je do sada WHO dodijelila državljanima i zdravstvenim radnicima BiH u stanju potrebe je veoma važna za nadvladavanje ovog akutnog zdravstvenog problema u BiH, ali ništa manje i u cijelom svijetu. Ovih dana realiziramo štampanje preporuka svima koji ulaze u našu zemlju kako bi što sigurnije boravili u BiH. Ministarstvo civilnih poslova BiH je usaglasilo tekst preporuka koje je pripremilo zajedničkim naporima sa Institutom za javno zdravstvo RS-a, Zavodom za javno zdravstvo FBiH i Odjeljenjem za zdravstvo Vlade Brčko Distrikta. Uskoro organiziramo i sastanak na kojem ćemo sa kolegama iz UNICEF-a i UN-a razmatrati i naredne korake saradnje", kazala je Gudeljević.

Ministrica je istakla i kako je uvjerena da će vrijedna donacija WHO-a doći u ruke onih kojima je najpotrebnija u BiH u ovom trenutku.

Kako se epidemiološka situacija koronavirusa u BiH pogoršava, time je sve teže stanje i u zdravstvenim ustanovama, što je danas naglasila rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Mekdonald. Ona ističe kako je potrebna veća podrška u BiH.

"Trebamo imati fokus na testiranju i nadzoru. BiH je na samom početku pandemije bila vodeća kada je riječ o preventivnim mjerama i zaista je zabilježen nizak nivo infekcije, što sada, nažalost, više nije slučaj. Trenutna kriza je veoma izazovna i svaka zemlja se suočava s njom. BiH sada ima priliku da nađe pravi balans između svog javnog zdravstva i ekonomije. Mora postojati fokus na testiranjima, dok se dodatan napor mora uložiti kada je riječ o sigurnom povratku u škole", rekla je Mekdonald dodavši da će UN i dalje ostati čvrsto posvećen pružanju podrške stanovnišvu BiH u borbi protiv koronavirusa.

Podsjetimo, UN je za vrijeme pandemije u BiH donirao 37 miliona dolara, a radi i na dodatnoj pomoći.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Rownak Khan naglasila je da se BiH u ovim danima mora fokusirati na pružanje podrške zdravstvenom sistemu i obrazovanju.

"Kao dio UN porodice, mi ostajemo potpuno posvećeni pružanju podrške BiH", kazala je Khan.

U funkciji kodomaćina šef kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavsky prezentirao je dio opreme koja se sastoji od zaštitnih maski i vizira.

"Ovo je rezultat napora Ministarstva civilnih poslova čiji uposlenici ne sjede samo za laptopima i kucaju izvještaje. Kada vidimo koliko je povećan broj slučajeva koronavirusa, ova pomoć zaista je od velike važnosti. Zdravstveni sistemi sada su pripremljeniji jer znamo više o virusu, ali virus je i dalje isti. Bolest je ista i prenosi se na isti način. Međutim, stanovništvo je puno opuštenije zbog čega ih pozivam da se pridržavaju mjera. Apelujem građane da prate pravila i preporuke, da nose maske, održavaju distancu i peru ruke", naglasio je Olsavsky.

Prema ranijim prognozama, oprema koju je WHO donirao u BiH će biti od koristi zdravstvenim radnicima u BiH naredna dva i po do tri mjeseca, uz dodatak onoga što su bh. vlasti uspjele same nabaviti.