Poruke iz New Yorka
64

Vučić kuka da će Srbiji mnogi "zabiti nož u leđa": Otkrit ću čiji je potrčko Crna Gora i sve o "planiranim trikovima"

A. L.
Foto: RTS
Foto: RTS
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima nakon što je danas, kako kaže, čitav dan imao sastanke i lobirao da ne bude usvojena rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"Danas smo imali mnogo sastanaka, analizirali smo sve što smo uradili. Imao sam do sada sastanke sa Emiratima, Ugandom, dvije karibske države. Nastavljamo sa Rusima, pa sa Alžirom, Egiptom i Kinom. Sutra imamo mnogo događaja također. Radimo svoj posao koliko možemo, uprkos svim teškoćama", kazao je.

Kako dodaje, posljednji podaci kažu da će biti razočaravajućih vijesti po pitanju stava nekih država "od kojih nismo očekivali da nam zabiju nož u leđa."

"Ali, očekivali smo velike pritiske i znali smo da će biti promjena stavova i da će šutiti sve vrijeme i na kraju se pokloniti onima koji su veliki i jaki. Ali, bit će i onih koji će izdržati pritiske i koji će dokazati da su spremni da se bore za istinu. Ja sam obećao ljudima da ćemo danonoćno raditi i boriti se i to neće biti bez rezultata".

Smatra da će mnoge zemlje koje budu glasale 'za' sutradan da se pravdaju Srbiji".

"Reći će da su to uradili za naše dobro. Ponovit će onu praznu priču kako to nije kolektivna krivica srpskog naroda. Očekujte i poslije toga pokušaje umirivanja situacije 'Srbi su nam najveći prijatelji, hajde da nastavimo kao da ništa nije bilo'. Imate jedno 10-ak tih zemalja koje nikome ne mogu da objasne zašto će glasati 'za' i zašto će da idu protiv srpskih prijatelja osim što su poslušnici nekih većih, ali narod će to prepoznati", kazao je.

Otkrio je da će Nijemci biti ti koji će uvodnim izlaganjem otvoriti sjednicu.

"Kako je čudna sudbina i kako se dogodi i poslije Prvog i Drugog svjetskog rata i poslije svega da nam Njemačka sudi. Ali, dobro. Ja ću biti taj koji će im odgovoriti. Bit će još razočaranja za nas, ali to je život. Kad vam se žale zemlje koje su po 50 puta veće od vas 'mi smo pod pritiskom', a čekajte mi nismo?"

Osvrnuo se na Crnu Goru.

"A, onda vrlo prljavu ulogu su odigrali crnogorski amandmani. Niko neka ne krivi Crnu Goru, oni su samo potrčko. Reći ću u petak i čiji. Mislili su svako normalan bi prihvatio da ima izgovor pred svojim građanima i da kaže 'super, sad imamo amandmane koji kažu da Srbi nisu kolektivan krivac, izađite sad pred ljude, win win je situacija...' Oni nisu razumjeli da bi ubijedili sve druge u Srbiji, ali mene nisu. Da vam objasnim zašto. Zato što su bili sigurni da ću da radim ono što oni rade. Da ću prihvatiti ono što mi je lakše i da ću tako lakše ostati na vlasti i niko mi neće zamjeriti. Ja sam donio odluku kad sam postao predsjednik da mi je mnogo važnije šta ću uraditi na svoj narod nego za sebe. Šta može da mi se desi? Ja znam da je sve ovo što rade prevara. Sve im trikove znam. Znam do u detalje kako su planirani ti trikovi, o tome ću također govoroti našem narodu dan poslije", kazao je Vučić.

Kaže da Srbiji ne preostaje ništa drugo nego da vjeruje u sebe i Boga.

"Mi ćemo se do kraja boriti bez obzira na razočarenja u one za koje smo mislili da su nam prijatelji. Imat ćemo dovoljno prijatelja koji će se pokazati u četvrtak navečer. Hvala ljudima u Srbiji koji su se ujedinili kao nikad ranije, to mi je najvažnije. Nikad mi nije bilo teže, ali nikad se nisam osjećao ponosnije", dodaje.

Kaže da Nijemcima neće šutiti nakon uvodniog izlaganja.

"Je li vi mislite da ću ja Nijemcima da šutim? Da ću da im se ulizujem? Odgovorit ću im snažno i hrabro. Sve što imam snage i hrabrosti odgovorit ću im. I odgovorit ću im istinito. Naš narod nije genocidan, a to je jedini smisao ovoga. Ja pitam sve ove ljude ovdje zbog čega se donosi ova rezolucija, zašto u ovom trenutku, hoće li to ujediniti bilo koga. Nikada niko nije mogao donijeti goru odluku od ove koje su donijeli Nijemci i Sarajevo. Šta ste postigli time? Šta ćete da radite sutra jer ste otvorili Pandorinu kutiju? Hoćete li tad imati iste principe? Uzvratit ću im na svaki udarac. Srbija ovdje brani svoj obraz i slobodu".

Kaže da će Kina biti protiv jer su to "naša braća i prijatelji koji razumiju međunarodno pravo."

Upitan je da prokomentariše kritike opozicije jer je išao da se moli Bogu pred put u New York.

"Meni nije smetalo kad sam u Narodnoj skupštini gledao ljude koji se krste i klanjaju. Zukorlić je izgovarao bismilla. Nikad mi nije smetalo ako neko vjeruje u Boga. Ja nisam prevelik vjernik, ne idem svako jutro u crkvu. Moja majka je puno veći vjernik, kao i moj stariji sin. Otišao sam da se pomolim Bogu da bi mi dao snage da ne odustajem, da podignemo ruke i da se branimo. Ako im je to zasmetalo, žao mi je. Oni se Bogu mole da ja poginem, a ja se Bogu molim za našu Srbiju. Neka narod procijeni", kazao je.

Na kraju je rekao da i dalje vjeruje kako će mnogi biti iznenađeni rezultatom glasanja.