Sudovi i tužilaštva
0

VSTV provjerava kako se koristi sistem za upravljanje predmetima

B. T.
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH
Čelnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH odlučili su provjeriti medijske navode o neodgovarajućem načinu korištenja sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima.

"Povodom informacija koje su se pojavile u javnosti vezano za neodgovarajuće korištenje sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima u BiH tzv. CMS i TCMS-a, predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija i potpredsjednice Sanela Gorušanović-Butigan i Biljana Simeunović su našli osnovanim da provjere informacije o načinu korištenja navedenog sistema od strane pravosudnih institucija u BiH te da iste dostave Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a BiH kako bi utvrdio da li postoje elementi disciplinske odgovornosti predsjednika sudova i glavnih tužilaca u eventualno neopravdanim slučajevima nekorištenja CMS i TCMS-a", potvrđeno je iz VSTV-a.

Nadalje razmatrajući aktuelna pitanja, predsjednik Lagumdžija i potpredsjednice Gorušanović-Butigan i Simeunović su se dopisom obratili Državnom sigurnosnom organu Ministarstva sigurnosti Bosni i Hercegovine kao nadležnom organu za primjenu Zakona o zaštiti tajnih podataka u kojem je zatražena informacija o stanju implementacije navedenog Zakona i pratećih propisa u pravosudnim institucijama u BiH.

"Nakon prijema ove informacije, biće razmotreno da li će informacija o eventualnom izostanku implementacije Zakona o zaštiti tajnih podataka i popratnih podzakonskih akata od strane sudova i tužilaštava, odnosno njihovih rukovodilaca, biti dostavljena Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a BiH", zaključuje se u saopćenju.