Formiranje vlasti
265

Vojin Mijatović bi mogao biti novi federalni ministar za izbjeglice i raseljena lica

N. V.
Vojin Mijatović je na prošlim izborima bio kandidat za člana Predsjedništva BiH iz RS-a (Foto: I. Š./Klix.ba)
Vojin Mijatović je na prošlim izborima bio kandidat za člana Predsjedništva BiH iz RS-a (Foto: I. Š./Klix.ba)
U javnosti se dosta špekuliše o imenima političara koji će biti novi ministri na svim nivoima u Bosni i Hercegovini pa je tako u fokusu javnosti bio i SDP-ov Vojin Mijatović, koji nije uspio osvojiti izbore za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

S obzirom na njegovu političku aktivnost i prisutnost, za očekivati je da Mijatović dobije poziciju u vlasti, no malo je vjerovatno da to bude na državnom nivou.

Iako se u javnosti pronijela informacija da će Mijatović biti ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, to ne bi bilo izvodivo s obzirom na to da pozicija pripada političaru iz reda Ostalih. Osim toga, Mijatović je sam demantovao informaciju.

"To je notorna laž", napisao je on i dodao: "Naravno, ovo nije slučajno, pošto je dogovor da to mjesto usaglašavaju SNSD i Osmorka, treba po svaku cijenu trošiti moje ime i prikazati me kao Dodikovog čovjeka".

Istaknuo je kako nikada neće moći biti ministar u Vijeću ministara jer ne pripada "srpskoj kvoti", međutim ono što Mijatović može i što će se najvjerovatnije i desiti, kako saznajemo iz krugova Osmorke, to je da bude federalni ministar ukoliko uspiju uspostaviti vlast. Osim toga, u opticaju je i mogućnost da bude potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda.

Kada je u pitanju buduća Vlada FBiH, Mijatović je kandidat koji bi mogao biti ministar za izbjeglice i raseljena lica kao kadar SDP-a.

Inače, u novoj Vladi FBiH, nakon što bude raspetljan čvor u vezi potvrđivanja te vlasti s obzirom na to da SDA ima kontrolu Kluba Bošnjaka i ako tu vladu bude pravila Osmorka, SDP će pored premijera imati i tri ministra. Jedan od njih bi potencijalno mogao biti Adnan Šteta, koji bi se saobraćajem sada bavio na federalnom nivou.

Dva ministra bi trebala dobiti Stranka za BiH (rudarstvo i energetika i obrazovanje), minimalno dva bi trebao dobiti NiP, a preostala tri od ukupno 10 ministarstava za Osmorku bi trebali podijeliti NES i Naša stranka.

HDZ bi trebao dobiti šest ministarstava.