Banja Luka
95

Vlast RS-a tjera po svom, okončali su sastanak na kojem su dogovorili usvajanje entitetskog izbornog zakona

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Nakon današnjeg sastanka stranaka koje čine vlast u entitetu Republika Srpska na kojem su razmatrali usvajanje entitetskog izbornog zakona, medijima su se obratili predstavnici stranaka.

Vlast u RS-u je tek prije nekoliko dana obznanila da žele svoj izborni zakon te da ne žele državnu izbornu komisiju za organizaciju lokalnih i entitetskih izbora. I uprkos upozorenjima da je to podrivanje države, nadležni u tom entitetu nastavljaju po svom.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a i lider stranke Ujedinjena Srpska Nenad Stevandić kaže da je ovaj tekst izbornog zakona radna verzija te će biti analiziran, nakon čega će dostaviti primjedbe prije usaglašavanja generalnog teksta.

"Ustavni temelj je nesporan. Najbolji je u BiH i predviđa digitalnu kontrolu glasanja o čemu se mnogo priča i nije definisano u BiH", kaže Stevandić.

U ime SNSD-a sastanku je prisustvovao premijer RS-a Radovan Višković.

"Kao što je rekao predsjednik Ujedinjene Srpske, imamo drugi sastanak za donošenje novog izbornog zakona RS-a i to ustavi BiH i RS-a dozvoljavaju. Prije svega, izbor za predsjednika entiteta, potpredsjednike, NSRS, načelnike, poslanike i sve što nije s nivoa institucijama BiH. CIK ostaje nadležan za izbor člana Predsjedništva BiH i poslanika Parlamentarne skupštine BiH"kaže Višković.

Poručuje da je pred njima radna verzija, u koju su kako kaže ugradili i one eventualne izmjene izbornog zakona koje se odnose na transparentnost primjene novih sistema kako bi izborni proces u RS-u bio najtransparentniji.

Sagovornici u RS-u su danas definisali da im nije prihvatljivo nametanje Izbornog zakona kako to planira visoki predstavnik Christian Schmidt.

"Bojimo se i mogućnosti zloupotrebe izbornog zakona pa smo odlučili donijeti svoj koji će definisati izbor za nivoe vlasti u RS-u", poručuju.

Prisutnima se obratio i predsjednik DNS-a Nenad Nešić, koji kaže da želi moderan zakon.

"Želimo moderan izborni zakon i ne želimo nametanje visokog predstavnika. Podržavamo uvođenje skenera, dodatne kontrole, kako niko ne bi mogao da dovede u pitanje izborni tok i rezultate izbora. RS ima pravo na svoj izborni zakon i izbore na svojoj teritoriji", kaže Nešić.

Podsjetimo, visoki predstavnik je 19 decembra ostavio rok od maksimalno tri sedmice da se u Parlamentu BiH usvoje tehničke izmjene izbornog zakona BiH, kako bi se zaštitio integritet izbora te kako bi se od narednih općih izbora uvele savremene tehnologije, poput skenera.

Također je plan da CIK bude taj koji će kontrolisati izbor članova biračkog odbora. Protiv ovih nametanja su se odmah oglasili iz vlasti iz RS-a te HDZ-a. Prijedlog zakona je inače usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, ali je teško očekivati da će biti usvojen u Domu naroda, upravo zbog protivljenja SNSD-a i HDZ-a, stranaka koje imaju kontrolu.