Pritisak urodio plodom
476

Vlada FBiH povukla izmjene zakona koje su predviđale isplatu poticaja za male hidroelektrane

V. K.
Izmjene zakona naišle na nezadovoljstvo udruženja (Foto: I. Š./Klix.ba)
Izmjene zakona naišle na nezadovoljstvo udruženja (Foto: I. Š./Klix.ba)
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine povukla je prijedlog izmjena Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije koji bi se omogućila isplatu poticaja vlasnicima mini hidroelektrana, saopćeno je iz Udruženja "Eko akcija".
Ovaj potez Federalne vlade uslijedio je nakon jučerašnjeg saopćenja "Eko akcije" i današnjeg okupljanja udruženja zaštitnika rijeka Bosne i Hercegovine ispred Parlamenta Federacije BiH.

Kako je ranije navedeno, Parlament Federacije BiH trebao je danas odlučivati o odluci Vlade FBiH da se nastavi isplata poticaja vlasnicima mini hidroelektrana čije bi se finansiranja obezbijedilo iz državnih elektroprivreda.

Iz "Eko akcije" su naglasili da se isplata poticaja trebala nastaviti i nakon što se okonča period od 12 godina tokom kojeg imaju pravo na garantovanu cijenu.

"Bio je to pokušaj da se za sedamnaest MHE, kojima je ove godine istekao period od 12 godina izdašne garantovane cijene, obezbijedi nastavak profitiranja od državnog finansiranja. Neće proći i nije prošlo. Obećali smo, svima nama, da ćemo vode BiH čuvati od svih nasrtaja. Preuzeli smo odgovornost. I po ko zna koji put dokazali da se borimo u svakom trenutku i svim snagama", poručili su iz "Eko akcije".

Na kraju saopćenja, poručili su vlastima kako je gotovo s bogaćenjem pojedinaca na račun rijeka Bosne i Hercegovine.

"Gotov je s bogaćenjem pojedinaca na račun naše vode i našeg opstanka. Ko ne računa s Čuvarima rijeka, morat će računati na poraz", saopćili su iz Koalicije za zaštitu rijeka.

Podsjetimo, predstavnici udruženja za zaštitu rijeka okupili su se danas ispred Parlamenta FBiH te su izrazili nezadovoljstvo namjerom Vlade da usvoji izmjene Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije.

"U Bosni i Hercegovini oko 170 miliona KM godišnje ide za poticaj poljoprivredi, nekoliko desetina hiljada ljudi živi od poljoprivrede, više od 100.000 registriranih gazdinstva i oni dobiju 170 miliona. Kompanije koje su u vlasništvu 96 malih hidroelektrana za poticaje bi mogle dobiti oko 70 miliona KM ove godine", poručio je danas tokom okupljanja Anes Pobić iz Udruženja "Eko akcija".