Svetište kod Jajca
148

Vjernici se vratili u Podmilačje, više desetina hiljada hodočasnika u dva dana molilo za zdravlje i oprost

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U Podmilačju kod Jajca jučer i danas više desetina hiljada hodočasnika iz Bosne i Hercegovine i zemalja svijeta prisustvovalo je obilježavanju blagdana Svetog Ivana Krstitelja odakle su uputili i molitve za ozdravljenje.

Višestoljetna tradicija obilježavanja blagdana Svetog Ivana Krstitelja počiva na temeljima molitve za ozdravljenje i oprost, a vjernici su su se nakon pandemije tek ove godine u punom zamahu vratili u ovo malo mjesto kdo Jajca.

U dva dana, s obzirom da su hodočasnici i pješke dolazili u ovo mjesto, više od 60.000 vjernika iz BiH, zemalja regije i cijelog svijeta, molilo je za sebe i svoje najmilije.

Centralno misno slavlje počelo je u 11 sati s molitvama za bolesnike a predvodio ju je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.

Svetište u Podmilačju i danas slovi za najveće nemarijansko svetište katolika u BiH. Specifično je što ga posjećuju i pripadnici drugih religija kako bi molili za zdravlje sebe ili svojih najmilijih, a mnogi hodočasnici prepješaće desetine kilometara kako bi posjetili ovo mjesto i molili za zdravlje i oprost.

Ovo svetište posjećivalo je i do 100.000 ljudi prije rata, nakon rata ta brojka se kretala oko 70.000. Tokom pandemije i nakon pandemije koronavirusa brojka je bila znatno manja, ali ove godine je mnogo više vjernika nego prošle godine koji su odlučili, uprkos oblačnom i kišovitom vremenu, doći u Podmilačje.