Klanjana teravija
882

Vjernici iz cijele BiH u obnovljenoj Sinan-begovoj džamiji u Čajniču, reis Kavazović uputio poruku

E. A.
(Foto: E. A./Klix.ba)
Veliki broj vjernika porijeklom iz Čajniča, ali i drugih bh. gradova okupio se večeras u obnovljenoj džamiji Sinan-bega Boljanića u Čajniču gdje je klanjan prvi teravih namaz nakon 32 godine.

Teravih namazu i centralnom programu obilježavanja početka mjeseca posta i ibadeta na području Goraždanskog muftijstva prisustvovao je reisu-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović.

On je izrazio zadovoljstvo što je prvo okupljanje na početku ramazana upravo u Čajniču ističuči ovaj događaj kao posebnu radost uz onu koja počinje sa najodabranijim mjesecom koji muslimani na svakom pedlju zemaljske kugle osjećaju.

Radost odabranog mjeseca

"Radost koju osjećamo jeste da smo kao muslimani i muslimanke večeras uz tekbire i salavate poslaniku a.s. otvorili vrata ove lijepe naše džamije Sinan-bega Boljanića, to je jedna velika radost u našim srcima. Ovo je po prvi put da smo ponovo na ovom mjestu imali priliku proučiti zikr koji su naša braća izveli, to je veliko što smo doživjeli. Trebamo se sjetiti Sinan-paše Boljanića, neko kaže beg, neko paša, meni je draže Sinan-paša Boljanić, i da se sjetimo svih naših očeva, pradjedova, djedova, naših nena, braće i svih onih koji su na ovom mjestu padali Allahu dž.š. na sedždu i molili se da nas bosanske muslimane sačuva od velikog belaja", poručio je između ostalog reis Kavazović.

Pozivajući vjernike da molitvom dragog boga mole da otvori kapije svoje milosti govorio je o značaju ovih krajeva, te potrebi dolaska i povratka na ovo područje.

"Ova večerašnja noć ovdje u Sinan-begovoj džamiji u Čajniču je podsjećanje da u našim životima postoje velika iskušenja, iskušenja na koja moramo biti spremni da ih dočekamo, da ih prebrodimo i da izađemo 'na zelenu granu' kao vjernici i vjernice. Vama ovdje koji živite u ovom povratničkom mjestu želim kazati da ste vi ovdje svoji na svome. Čajniče je naš grad, ovi naši džemati su naši bosanski džemati, ovdje se ne osjećamo strancima, ovdje se osjećamo kao kod kuće i treba da ovdje dolazimo, živimo i da se ovdje vraćamo i da ove naše džamije posjećujemo", poručio je reis Kavazović.

Podsjetio je također da su ovo prvi krajevi u BiH u koje je došao islam, te podsjetio na velike alime koji su gradili džamije poput džamija u Čajniču.

Posebne emocije

Među brojnim vjernicima koji su prisustvovali mevludskom programu u obnovljenoj džamiji u Čajniču bila je i Hanka Paldum, koja je porijeklom iz ovih krajeva.

"Nemam riječi kojima bih sada iskazala taj osjećaj koji prožima moje cijelo tijelo, moju dušu, sve ono što sam proživljavala kao djevojčica nekad, dolazeći u ovu džamiju sa svojom majkom rahmetli, sa svojom nenom rahmetli, sa našim džematlijama i komšijama mojim, drugaricama mojim. Bila sam jako mala, ali se svega dobro sjećam. Poslije 32 godine ovo znači vratiti dušu ljudima, ne samo Bošnjacima nego svim ljudima koji borave, koji bitišu ovdje. Mislim da je ovo za ljudski rod neophodno, jer tamo gdje se ne čuju ezani, gdje se ne čuju crkvena zvona, ja mislim da tu nema duhovnosti, nema tu želje za životom", rekla je Hanka Paldum.

Poručila je i kako treba uživati u ljepoti.

"Ja mislim da je to sve prazno, da je tu život surov, bez ljudske emocije koja nas prožima i daje nam snagu i volju da opstanemo na ovom dunjaluku koji nas na neki način sa svih strana bombarduje sa nekakvim teškim iskušenjima, ali zato ovaj trenutak, ovo večerašnje druženje, ove ilahije, ovaj zikr, i prva teravija nakon 32 godine, nemam riječi da opišem moje trenutno stanje. Ljudi moji uživajmo u ljepoti, u božijoj riječi, u istini u svemu onom što bog voli kako bi se mi između sebe udruživali, voljeli, pomagali jedni drugima činili da nam život bude i ljepši i lakši", poručila je Hanka Paldum.

Simbol Čajniča

A Sinan-begova džamija slovila je za najljepšu i najimpozantniju džamiju koju je Sinan-beg, inače zet Mehmed- paše Sokolovića, dao izgraditi u centru Čajniča 1570. godine. Džamija koja je još jedan u nizu bisera osmanske arhitekture na prostoru goraždanskog muftijstva, obnavljana je i nakon rušenja u Drugom svjetskom ratu, a zbog svojih historijskih i umjetničkih vrijednosti bila je uvrštena na listu svjetske baštine kao spomenik prve kategorije.

Potpuno je porušena 8. juna 1992. godine i dugo vremena nakon rušenja prostor džamije korišten je kao parking. Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, džamija Sinan-bega Boljanića 2004. godine proglašena je nacionalnim spomenikom BiH. Obnova simbola Čajniča započela je 2016. godine.