Izborni proces
8

Vijeće Evrope: Kako "vratiti" demokratiju u Mostar?

FENA
Vijeće za lokalne vlasti u okviru Kongresa Vijeća Evrope za lokalne i regionalne vlasti održalo je danas u Strasbourgu okrugli stol u situaciji u Mostaru. Izdat je i niz preporuka za rješavanje problema sa izbornim procesom i izmjenama izbornog zakonodavstva, a nakon što su boravili u ovom gradu tokom izbora i u maju ove godine.

Tokom okruglog stola kojem su prisustvovali, između ostalih i članovi Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, na čelu sa Stewartom Dickinsonom iz Velike Britanije bilo je riječ o načinima "vraćanja demokratije u Mostar". Dickinson je ujedno bio i izvjestilac za ovu instituciju o održanim lokalnim izborima.

"Kako je moguće da 100.000 građana jednog grada koji se nalazi u državi članici Vijeća Evrope, toliko dugo nema elementarno glasačko pravo", pitao je, između ostalog, Dickinson tokom diskusije.

On je ponovio stavove koji su izneseni u izvještaju misije ove organizacije po kojima pitanje rješavanja Mostara ne treba biti vezano za ukupno rješavanje nacionalnog pitanja u BiH ili ustavne promjene, te ponovio da iz razgovora sa predstavnicima aktuelne vlasti u ovom gradu stiče dojam da nema prevelike političke volje za rješavanjem ove situacije. On je, između ostalog, pozvao Vijeće Evrope da razmotri šta može uraditi.

"Ključno je pitanje zašto građani Mostara dozvoljavaju svojim političarima da se ovako ponašaju", rekao je Dickinson.

Okruglom stolu u Strarbourdu su prisustvovali i Alex Jeffrey sa univerziteta Cambridge, Vladimir Ćorić, izvršni direktor Omladinskog centra Abrašević iz Mostara, Dženana Dedić iz Centra za lokalnu demokratiju i Vernes Voloder, projekt menadžer Nansen dijalog centra iz Mostara.