EU uredba
0

Velike mogućnosti zloupotrebe JMB-a, u Hercegovini on već zamijenjen osobnim brojem

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Novi priručnik "Primjena Uredbe o zaštiti podataka (GDPR) i Zakona o zaštiti ličnih podataka" promovisan je danas u Mostaru, a zainteresirani su imali priliku da čuju najnovije informacije iz te oblasti na seminaru koji je organiziran ovom prilikom.

Danijela Radonjić, sekretarka Višeg privrednog suda u Banjoj Luci, bila je jedan od izlagača i kazala je kako je GDPR uredba najvažniji akt EU zakonodavstva o ovoj oblasti.

"Zaštita ličnih podataka građana Bosne i Hercegovine je dobro zakonski koncipirana, međutim, građani slabo poznaju prava u ovoj oblasti i posljedično malo ih koriste, odnosne ne koriste zaštitu koju zakon osigurava", kazala je.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Značajna je "izloženost", odnosno potencijalna opasnost koju imaju građani, jer da pokrenu bilo koji administrativni postupak moraju predočiti svoj jedinstveni matični broj (JMB).

"JMB identifikuje osobu, ali sadrži značajne lične podatke. Pošto se često upotrebljava, dolazi do veće mogućnosti njegove zloupotrebe. Posebno je opasna njegova zloupotreba u kontekstu bankovnih kartica", smatra Radonjić.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Susjedna Hrvatska zamijenila je JMB za OIB (osobni identifikacioni broj), ali naša zemlja još uvijek kaska u tom postupku.

"Znam recimo da je Zavod za zdravstveno osiguranje HNK uveo neku vrstu OIB-a za svoje korisnike zdravstvenih usluga te oni više neće koristiti matični broj", izjavila je.