Smanjuje zagađenje
8

Utopljavanje dječijeg doma na Bjelavama poboljšat će kvalitet života 90 mališana

Piše: A. Z.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Zahvaljujući projektu energetskog utopljavanja zgrada koji Vlada Kantona Sarajevo provodi u saradnji s Vladom Švedske u BiH, UNDP-jem i Fondom za zaštitu okoliša FBiH, 90 djece koja borave u Domu za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama imat će bolje uslove za život. Tokom svečanosti povodom završetka radova, istaknut je veliki značaj energetske efikasnosti koja poboljšava kvalitet života i smanjuje zagađenje.

Projekt energetskog utopljavanja javnih ustanova u KS počeo je 2016. godine, a direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja Saudin Đurđević je istakao da je to najznačajniji projekt od izgradnje doma.

"Radovi se odnose na cjelokupno energetsko utopljavanje ove ustanove, na krovnu konstrukciju, zamijenjena je vanjska stolarija, dobili smo novu termoizolovanu fasadu i savremenu kotlovnicu", kazao je Đurđević.

Ovo je samo dio velikog projekta vrijednog pet miliona eura koji Švedska provodi na 100 javnih zgrada.

"Energetska efikasnost je bitna zbog ekonomskih i okolišnih razloga. Imamo mnogo bilateralnih donatora koji će staviti još veći naglasak na aktivnosti vezane za zagađenje zraka. Ovdje je nivo zagađenja tokom zime šokantan i utječe na veliki broj ljudi, a prema statistikama, utjecaj zagađenja je smrtonosan", istakao je amabasador Švedske u BiH Anders Hagelberg.

Iz UNDP-a je istaknuto da se širom BiH nalazi veliki broj zgrada koje su stare i energetski neefikasne, a energetske investicije donose mnogo koristi, prije svega što se tiče smanjenja karbonskog traga koji dolazi iz starih zgrada.

"Uštede mogu biti iskorištene za investiranje u druge stvari. Investicije u energetsku efikasnost donose mnogo novih poslova i mi ih zovemo zelenim poslovima. Energetska efikasnost smanjuje potrošnju goriva i uklanja prijetnju po ljudsko zdravlje te poboljšava život ljudi koji žive u zgradama", kazala je predstavnica UNDP-ja Sezin Sinanoglu.