BiH
145

Uskoro rekonstrukcija Arnaudije džamije u Banjoj Luci i džamije Havadže Duraka u Sarajevu

FENA
Vrata Čaršijske džamije ili džamije Havadže Duraka u Sarajevu
Vrata Čaršijske džamije ili džamije Havadže Duraka u Sarajevu
Kamen temeljac za ponovnu gradnju Arnaudije džamije u Banjoj Luci, koja je srušena 1993. godine, mogao bi biti položen na proljeće.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović kaže da je Arnaudija pored Ferhat-pašine džamije bila dragulj kulture i historije BiH, te da je njena obnova iznimno važna.

"Vakufska direkcija s organima i institucijama IZ-a u BiH radi na poboljšanju uvjeta života kako organa Islamske zajednice i njenih članova, tako i društva općenito", kazao je Zajimović u intervjuu za Fenu.

Smatra da je Vakufska direkcija, s obzirom na veliki broj projekata koje realizira u društvu, korisna institucija, te da bi je i državne institucije trebale prepoznati kao takvu, i donijeti zakone koji će Islamskoj zajednici vratiti vakufsku imovinu oduzetu u proteklim društvenim sistemima.

Kaže da ima velike planove za obnovu i gradnju vjerskih, kulturno-obrazovnih, historijskih, te ekonomskih objekata koji će donositi prihode i upošljavati ljude.

Za sve planove potrebno je uraditi dobre projekte, ali naći i investitore, što je zahvaljujući ugledu i kredibilitetu koji IZ u BiH i njena Vakufska direkcija imaju u društvu, ali i u zemljama Bliskog istoka, Turske, Balkana i Evrope, olakšan problem.

Govoreći o vjerskim objektima, Zajimović navodi da će osim Arnaudije džamije, uskoro početi rekonstrukcija Baščaršijske ili džamije Havadže Duraka u Sarajevu i to je jedan od prioriteta Vakufske direkcije.

Završena je projektna dokumentacija, a u konsultaciji s Medžlisom IZ-a Sarajevo i Zavodom za zaštitu spomenika FBiH istaknuto je da se trebaju izgraditi i mokri čvorovi. Ukoliko Federalno ministarstvo za prostorno uređenje da saglasnost radovi će početi na proljeće. U januaru i februaru 2017. godine bit će provedena tenderska procedura.

U isto vrijeme započet će i rekonstrukcija Šarene džamije u Travniku. Radi se o projektu koji je mnogo zahtjevniji od Baščaršijske džamije.

"Naša je želja da realiziramo što više projekata koji su od interesa za društvo i državu, a svi nacionalni spomenici su od velikog značaja za društvo, sve su to objekti kulture, ali i, kako trenutne tako i potencijalne turističke destinacije. Vjerski turizam je u usponu, a vakufski objekti su, u tom pogledu, veoma značajne destinacije", potcrtao je on.

U tom kontekstu, dodao je, na prijedlog Medžlisa IZ-a Sarajevo, Vakufska direkcija je nedavno u Ankari pregovarala o adaptaciji i sanaciji Alipašine džamije u Sarajevu. Kupola i zidovi su napukli i to je znak da treba pomoći i hitno intervenirati u zaštiti ovog objekta.

Objektima koji su kao vakufi slovili među najvažnijim poput Aladža džamije, Arnaudije, Sinanbegove džamije u Čajniču, Vakufska direkcija u saradnji s medžlisima i drugim organima IZ-a, kao i državnim i entitetskim institucijama, želi ponovo dati značaj i dostojanstvo koje im pripada.

"Obnavljanjem ovih objekata mi ne osiguravamo samo prostor za klanjanje i obavljanje drugih vjerskih obaveza, već obnavljamo spomen na naše višestoljetno postojanje na prostorima gdje su džamije egzistirale. One su simboli naše egzistencije i zbog toga ih je važno ponovo uzdići. To je i dug prema našim vakifima koji su te džamije sagradili. Njihovo ponovno uzdizanje je dokaz da je vakuf neuništiv", naglasio je Zajimović.

Što se tiče obrazovnih projekata, Vakufska direkcija je na prijedlog reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, a zahvaljujući dobroj saradnji s Generalnom direkcijom vakufa iz Turske, osigurala sredstva za izgradnju studentskog doma Fakulteta islamskih nauka. Radovi su već započeli i bit će završeni za godinu dana, kada će primiti prve stanovnike, studente Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Radovi na obnovi Derviš-hanumine medrese u Bosanskoj Gradišci ovih se dana privode kraju.

"Ovo je izuzetno lijep objekt. Vratio je stari sjaj Bosanskoj Gradišci. U prošlosti je bio čisto obrazovnog karaktera, a sada će, osim obrazovnog biti i administrativni objekt, u kojem će biti smještene i prostorije Medžlisa IZ-a Gradiška", ističe.

Osigurana su i sredstva za zamjenu stolarije, mokrih čvorova, sanaciju spavaonica Gazi Husrev-begove medrese, kao jednog od najznačajnijih vakufa Gazi Husrev-bega.

Također je Vakufska direkcija u saradnji s Medžlisom IZ-a Kiseljak za najmlađu populaciju pomogla izgradnju obdaništa u Kiseljaku. Novac za izgradnju osiguran je u saradnji s humanitarnom organizacijom "Al Najat" iz Kuvajta. Svečano otvorenje i puštanje u rad planirano je za manifestaciju Dani vakufa.

Pri kraju je i izgradnja i opremanje Islamskog centra u Bužimu koji Medžlis IZ-a Bužim realizira u saradnji s Vakufskom direkcijom. Radi se o posebnom vakufu koji je u sebi objedinio vjerski, obrazovni i administrativni karakter.

U toku je i realizacija obnove i izgradnje vakufskih objekata, ekonomsko-finansijske prirode, koji su u prošlosti služili za izdržavanje vjerskih i obrazovnih vakufa.

"Namjera je da vjerske objekte prati i ekonomska podloga. Takav objekt je Bazar u Mostaru s 22 dućana, čije svečano otvorenje je upriličeno u augustu ove godine. Realizirali smo ga u saradnji s Medžlisom IZ-a Mostar, a sredstva smo osigurali zahvaljujući našim prijateljima iz Saudijske Arabije. Projekt je zaživio, a prihodi će se koristiti u vjerske i obrazovne svrhe", naveo je Zajimović.

Na Hamzibegovom vakufu u Sanskom Mostu u saradnji s Medžlisom planira se izgraditi vakufski tržni centar, a u Sarajevu će biti izgrađen stambeno-poslovni objekt u ulici Odobašina.

"Mnogo je projekata koje planiramo realizirati. U pripremi su vrlo značajni projekti koje Uprava za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta IZ-a u BiH planira realizirati u saradnji s Vakufskom direkcijom. Nadamo se uspjehu u realizaciji", zaključio je dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije IZ-a u BiH u intervjuu za Fenu.