Bivši ministar sigurnosti
4

Uskoro izricanje presude Cikotiću za zloupotrebu položaja: Tužilaštvo iznosi završne riječi 31. oktobra

S. Š.
Selmo Cikotić član je SDA (Foto: T. S./Klix.ba)
Selmo Cikotić član je SDA (Foto: T. S./Klix.ba)
Sudski postupak protiv bivšeg ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Selme Cikotića zbog zloupotrebe položaja vodi se od februara 2022. godine, a krajem ovog mjeseca tužitelji će iznijeti završne riječi što znači da se bliži i izricanje presude.
Optužnica Cikotića tereti da je od 2009. do 2011. godine, dok je obavljao funkciju ministra odbrane BiH, zloupotrijebio službeni položaj tako što je na nezakonit način pogodovao kupcu, na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme.

Naime, Cikotić je optužen da je iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi "Scout" iz Zagreba.

Dalje se navodi da je optuženi Cikotić na taj način udovoljavao upućenim zahtjevima firme "SCOUT" d.o.o. Zagreb, a da prethodno nije izvršio odgovarajuće provjere u Ministarstvu odbrane o osnovanosti takvih zahtjeva, postupajući tako isključivo u interesu kupca.

"Na taj način omogućio je sticanje imovinske koristi drugome u ukupnom novčanom iznosu od najmanje 4.111.725 KM i prouzrokovao štetu budžetu Bosne i Hercegovine u iznosu od najmanje 9.709.468 KM", navedeno je u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Cikotić je kao službena osoba u organima izvršne vlasti u BiH svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, navodi se.

Današnjim ročištem okončan je dokazni postupak, a sudija Mirsad Strika zakazao je iznošenje završnih riječi tužitelja Tužilaštva BiH za 31. oktobar, s početkom od devet sati.