BiH
2

Upozorenje na niske temperature zraka u BiH produženo do 12. januara

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U BiH je produženo upozorenje na niske temperature zraka, do 12. januara.

Jutarnje temperature su u granicama narandžastog, od -20 C do -10 C, a dnevne, uglavnom, u granicama žutog, od -10 do -5.

Danas će na sjeverozapadu Bosne preovladavati pretežno oblačno vrijeme, povremeno i ponegdje sa slabim snijegom. U ostatku zemlje bit će sunčano, uz malu do umjerenu oblačnost. Dnevne temperature kretat će se od -12 do -6, na jugu od -5 do 0 C, saopćeno je iz FUCZ.

Zbog izrazito niskih temperatura, vozači se upozoravaju na moguću poledicu na kolovozu. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu, ali niske temperature usporavaju djelovanje posipnog materijala.

Posebno se izdvajaju putni pravci Kupres-Tomislavgrad, Livno-Tomislavgrad, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać i Bosanski Petrovac-Drvar, gdje jak vjetar stvara snježne nanose. Na mjestimično jake udare vjetra, upozorava se i u južnim krajevima zemlje.

Posjedovanje zimske opreme zakonski je obavezno za sve kategorije vozila.

Na osnovu izvještaja iz kantonalnih operativnih centara civilne zaštite, Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), BiHAMK-a i Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), tokom protekla 24 registrirano je nekoliko manjih požara.

U Mostaru je Profesionalna vatrogasna jedinica imala jednu manju intervenciju na gašenju zapaljenog otpada u mjestu Zalik, dok je u Čapljini bilo pet intervencija.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantona Sarajevo imali su sedam manjih intervencija na gašenju zapaljenih dimnjaka.

U općinama Kalesija i Žepče Profesionalne vatrogasne jedinice imale su po jednu intervenciju na gašenju požara na dimnjacima, bez materijalne štete i povrijeđenih osoba.