Sud BiH
0

Ukinuta prvostepena presuda Goranu Mrđi i drugim optuženim za ratne zločine

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud BiH je u krivičnom predmetu protiv optuženih Gorana Mrđe, Milorada Mrđe, Ranka Mrđe i Mile Kokota uvažio žalbe Tužilaštva BiH i branilaca optuženih, te donio odluku o ukidanju presude od maja 2017. godine. Određeno je održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine donijelo je rješenje kojim se uvažavaju žalbe Tužilaštva BiH i branilaca optuženih Gorana Mrđe, Milorada Mrđe i Mile Kokota, pa se presuda Suda Bosne i Hercegovine, od 19.05.2017. godine, ukida i određuje se održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine", stoji u saopćenju Suda BiH.

Napominju da je prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine optuženi Goran Mrđa proglašen krivim da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina.

"Optuženi Milorad Mrđa i Mile kokot proglašeni su krivim da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Mrđa je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam godina, a Kokot kaznu zatvora u trajanju od 10 godina", navodi se u saopćenju.

Ističu da su istom presudom, na osnovu Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, optuženi oslobođeni od optužbe.

"Protiv navedene presude, i to oslobađajućeg dijela, žalbu je izjavilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i na osuđujući dio zbog odluke o krivično-pravnoj sankciji, sa prijedlogom da se u cjelosti uvaži žalba kao osnovana, pobijana presuda u ožalbenom oslobađajućem dijelu preinači i oglasi krivima optužene Ranka Mrđu i Gorana Mrđu ili ukoliko utvrdi da za to nisu ispunjeni uvjeti presudu u navedenom dijelu ukine i odredi održavanje pretresa, te nakon toga da optužene Ranka Mrđu i Gorana Mrđu oglasi krivima za one radnje izvršenja krivičnog djela za koje se Tužilaštvo žalilo, kao i da se optuženima Goranu Mrđi, Ranku Mrđi i Miletu Kokotu izreknu kazne zatvora u dužem trajanju, u skladu sa zakonom", stoji u saopćenju.

Navode da su branioci optuženih Gorana Mrđe, Milorada Mrđe i Mileta Kokota, izjavili žalbe, zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke u krivično-pravnoj sankciji i imovinsko-pravnom zahtjevu, sa prijedlogom da Apelaciono vijeće prema optuženima uvaži žalbu, te prvostepenu presudu preinači i optužene oslobodi od optužbe ili da istu ukine i odredi održavanje novog pretresa.

"Odgovor na izjavljenu žalbu Tužilaštva su dostavili branioci optuženih Gorana Mrđe, Milorada Mrđe i Ranka Mrđe, sa prijedlogom da se žalba Tužilaštva odbije kao neosnovana. Tužilaštvo je, također, dostavilo odgovor na sve izjavljene žalbe branilaca optuženih, te predložilo da se iste odbiju kao neosnovane, a prvostepena presuda potvrdi. Na sjednici Apelacionog vijeća, održanoj dana, 07.11.2017. godine u smislu člana 304. ZKP BiH tužilac i odbrane optuženih su ukratko izložili žalbene razloge, te su izneseni i odgovori na izjavljene žalbe", saopćeno je.