Problem u poslovanju
1.6k

Ugostitelji u Sarajevu će protestovati svaki dan: Tražimo potpuni lockdown

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Privrednici iz Kantona Sarajevo su razgovarali danas o zahtjevima ka Vladi KS povodom najavljenog lockdowna i poručili da će od četvrtka konstantno protestovati dok njihovi uslovi ne budu ispunjeni.

Četiri udruženja u Kantonu Sarajevo koja okupljaju ugostitelje, male biznise, muzičare, zanatlije i hotelijere, od vlasti traže da uvedu potpuni lockdown jer samo na taj način oni mogu opstati.

"Tražimo totalni lockdown, proglašenje vanrednog stanja, zatvaranje čitavog kantona, da nema ulaza ni izlaza ili da se pusti sve da radi normalno", kazao je jedan od privrednika u KS Ahmed Čehajić u ime svih.

Dodaje kako niko od njih nije kriv što je kantonalna i federalna vlada nesposobna da nabavi vakcine.

Ahmed Čehajić (Foto: T. S./Klix.ba)
Ahmed Čehajić (Foto: T. S./Klix.ba)

Najavljuju i proteste od četvrtka, svaki dan dok uslov koji navode ne bude ispunjen.

"Nama je svakako već godinu polu-lockdown, svi radimo sa 30 posto kapaciteta, također sve radnike ćemo otpustiti i staviti na biro, jer nam ne daju nikakvu drugu soluciju", rekao je.

Prvi protest, mirna šetnja će biti održana u četvrtak, u 13 sati, od Vječne vatre ka zgradi Vlade KS.

Čehajić navodi da ugostitelji, privrednici, hotelijeri, muzičari i drugi zahtijevaju odgovornost Kriznog štaba KS te ostavku premijera Edina Forte i ministra zdravstva Harisa Vranića ukoliko djelimični vikend-lockdown ne donese rezultate.

"Moj otac drži radnju, 20 godina radimo, mi jedva plate isplaćujemo. Oni nama ukidaju egzistenciju, a konstantno traže da držimo radnike i pozivaju nas na toleranciju. Oni uredno primaju platu, a mi ovdje da crkavamo i čekamo hoće li šta pasti s neba", zaključio je on.