Odluka Kriznog štaba
1.3k

Učenici u Zeničko-dobojskom kantonu nastavu počinju u školskim klupama

E. M.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dao je saglasnost Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK da novu školsku godinu za osnovce i srednjoškolce, koja počinje 1. septembra, može organizirati na klasičan način.

Ovo je odluka današnje sjednice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, a za Klix.ba ovu informaciju potvrdio je i ministar obrazovanja ZDK Spahija Kozlić.

To znači da će blizu 40.000 osnovaca i srednjoškolaca, kao i blizu 5.000 prosvjetnih radnika već 1. septembra ući u škole gdje će držati časove u trajanju od 45 minuta.

"Drago da je Krizni štab dao tu vrstu preporuke jer smo imali pad kvaliteta nastave u proteklom periodu zbog online načina vođenja nastave, ali to je bilo i očekivano. Početkom septembra učenici će sjesti u klupe, a mjesec dana poslije i studenti na Univerzitetu u Zenici", kazao je Kozlić te dodao da će u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije nastava biti prebačena na jedan od alternativnih načina održavanja.

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić je kazao da se situacija s pandemijom u Zeničko-dobojskom kantonu usložnjava, da se bilježi blagi porast zaraženih, ali da to nije nikakvo iznenađenje s obzirom na popuštanje mjera.