Sarajevo
1.6k

Učenici Srednje medicinske škole uspjeli: Zaradili novac za odlazak svojih kolega na ekskurziju

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Učenici Srednje medicinske škole Bjelave u Sarajevu koji su početkom februara pokrenuli akciju "Ekskurzija 2017", svojim radom i drugim aktivnostima su uspjeli prikupiti novac kojim će platiti svojim vršnjacima odlazak na ekskurziju koji nisu u finansijskoj mogućnosti da to sami učine.

Kako nam je rekao Dženan Hodžić, jedan od pokretača ove akcije, učenici su skupili 20.000 KM čime će platiti odlazak na ekskurziju za 40 svojih vršnjaka, te će im uručiti i džeparac.

"Općine su nas ispoštovale, imamo još jednu akciju da uradimo za Općinu Centar i završili smo sa svim. U septembru putujemo u Beč, Prag i Budimpeštu, a sljedeće sedmice ćemo znati koja agencija nas vozi", rekao je Hodžić.

Učenici su uzbuđeni. Ni sami nisu vjerovali da će akcija imati toliki odjek. Dirnuli su srca mnogih ljudi, vlasnika privatnih firmi i direktora državnih firmi i institucija koji su im ponudili privremene poslove kako bi zaradili novac. Akciju je podržao i Almir M &Tribun band koji su održali koncert u Domu mladih, a novac od prodanih karata su donirali učenicima.

Udruženih snaga čistili su Aleju ambasadora, te korito rijeke Miljacke u Sarajevu. Radili su nekoliko firmi među kojima je i Klas. Pokazali su kako mladi mogu napraviti mnogo toga, samo ako postoji volja i dovoljno srca.

Bitno je naglasiti da su sve aktivnosti u okviru akcije uskladili sa školskim obavezama, te da su redovno učili kako bi sve stigli i uspješno okončali srednju školu.