Kod Zavidovića
63

U Vozući napadnuta povratnica Ljeposava Petković, Helez najoštrije osudio čin

S. Š.
Izvor: RTRS
Izvor: RTRS
Povratnica u Stošnici kod Vozuće Ljeposava Petković (77) pretučena je u porodičnoj kući nakon što su joj dva lica sjekirom provalila u kuću i prijetili da će je ubiti tražeći novac.

Kako je Petković rekla u policiji, u noći sa srijede na četvrtak dva mlađa lica sjekirom su razvalila ulazna vrata kuće te prijeteći da će je ubiti tražili od nje novac.

"Rekla sam da nemam, otkud mi novac", navela je Petkovićeva, nakon čega ju je jedan od njih udario po glavi i polomio protezu.

Ona je rekla da bi prošla i gore da jedan od napadača nije pozvao drugog da bježe.

O ovom nemilom događaju se oglasio i državni ministar odbrane Zukan Helez.

"Najoštrije osuđujem ovaj brutalni napad i razbojništvo nad nemoćnom staricom. Prema Aneksu VII, vlasti su se obavezale da se izbjeglicama i raseljenim osobama omogući siguran povratak, bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije. Policijski i pravosudni organi na svim nivoima moraju biti efikasniji u procesuiranju odgovornih za napade na povratnike u svim dijelovima BiH. Zahtijevam od njih da se posvete svom poslu, procesuiraju odgovorne te zaštite povratnike i njihovu imovinu", napisao je Helez na svom zvaničnom Facebooku.

Osim toga, ministar ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Sevlid Hurtić, posjetit će sutra Vozuću gdje će razgovarati sa Petković o ovom događaju, ali i sa mještanima o sigurnosnoj situaciji te poslati važnu poruku o potrebi zaštite ljudskih prava povratnika, bez obzira na mjesto u kojem žive.