Trajat će 60 dana
0

U Sarajevu počela rekonstrukcija jedne od najvažnjih saobraćajnica u centru grada

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Radovi će trajati oko 60 dana (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić danas su prisustvovali početku rekonstrukcije jedne od najvažnijih saobraćajnica u centru Sarajeva, u ulici Hamdije Kreševljakovića.

Tim povodom načelnik Hadžibajrić je naglasio kako radovi počinju danas, a trebali bi trajati narednih 60 dana. Također, naglasio je kako će u radove biti uključeni i radnici Vodovoda, koji će izvršiti rekonstrukciju spojeva cijevi.

"Molim građane da budu strpljivi u narednih šezdesetak dana, kada očekujemo završetak rada. Vrijeme pogoduje za rekonstrukciju puteva i drugačije ne možemo raditi, jer ovakvi radovi se ne mogu raditi u jesenjem i zimskom periodu. Vodovod će također biti uključen u radove. Kada je riječ o cijevima, cijevi su u dobrom stanju, ali kada govorimo o spojevima, radit će se i novi šahtovi. Predložio sam da se radi po njemačkom sistemu postavljanja šahtova. Primijetili ste da, kada se ulice urade u Sarajevu, već nakon određenog perioda šahtovi propadnu. Predložio sam da šahtove radimo sa tri prstena, umjesto sa dva kako se do sada radilo i da se na to postavlja šaht", rekao je Hadžibajrić.

Kako su istakli iz Općine Stari Grad, oni će u ovom projektu finansirati ugradnju nove oborinske kanalizacione mreže, vrijednosti oko 100.000 KM, dok će ostale radove finansirati Ministarstvo saobraćaja KS, putem Direkcije za puteve KS. Ukupna vrijednost radova iznosi 600.000 KM.

Povodom rekonstrukcije saobraćajnice u ulici Hamdije Kreševljakovića medijima se obratio i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, koji je pojasnio koji dio puta će rekonstrukcija obuhvatiti.

"Radimo veoma bitnu saobraćajnicu u ulici Hamdije Kreševljakovića od Drvenije to Trga Austrije. Radi se o 650 metara rekonstrukcije saobraćajnice, odnosno njena oba sloja, a ono što je veoma bitno jeste da ćemo raditi i trotoare. Radit ćemo puno i u noćnom periodu s obzirom na to da je ljetni period, da su gužve i da je ovo veoma frekventna saobraćajnica. Ono što je bitno jeste da neće dolaziti do prekida saobraćaja. Saobraćajnica je bitna i zbog trolejbuskog saobraćaja i želimo ovu cestu pripremiti i za dolazak novih trolejbusa. Prvi trolejbus iz Bjelorusije očekujemo u januaru naredne godine, a ostatak kontingenta na proljeće", rekao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.