Obećali da neće biti haos
220

U Sarajevu će proces vakcinacije biti digitalno praćen: Sve spremno za ažurnu statistiku

FENA/Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je kazao da ne postoje nikakvi problemi, nedoumice ili bilo kakvo prepuštanje slučaju kada su u pitanju podaci o osobama koje će biti vakcinisane kada otpočne masovna vakcinacija.

"Zahvaljujući mogućnostima integralnog informacionog sistema koji je vlasništvo Zavoda i koji se stalno razvija, a u koji je do sada uvezano 30 ustanova na preko 350 lokacija sa preko 4.500 korisnika koji rade na principu 24/7, u Kantonu Sarajevo će biti omogućeno da proces vakcinacije bude potpuno digitalno praćen, odnosno da se cjelokupan proces odvija elektronskim putem", rečeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Kako bi sve dobro prošlo, iz Zavoda kažu da je početkom godine razvijena aplikacija eVakcina i njena mobilna verzija mVakcina koje će biti korištene na svim punktovima gdje vakcinacija bude provođena, uključujući i punktove masovne vakcinacije.

Navodi se da će se putem ove aplikacije na sistematizovan i automatizovan način prikupljati svi bitni podaci kao što su: Administrativni podaci o pacijentu, datum vakcinacije, vrsta vakcine, serijski broj vakcine, zdravstveni radnik koji je izvršio vakcinaciju, datum revakcinacije, podaci o eventualnim nus pojavama, a što će u konačnici omogućiti automatsko izdavanje elektronske potvrde o vakcinisanju i Covid "pasoša" i dostavu istih elektronskim putem vakcinisanim pacijentima.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo navode da će proces vakcinacije biti praćen i realizovan potpuno elektronski, kako je dokazano i urađeno sa PCR testiranjima i to na preko 50.000 slučajeva.

U saopćenju se navodi da Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo razumije da postoji zabrinutost u drugim kantonima (ili RS-u) obzirom da oni nisu dosegli nivo informatičke uvezanosti koju trenutno ima Kanton Sarajevo jer se ovaj važan proces godinama unazad zanemarivao i slabo ili nikako razvijao ili su odabrana loša informatičko-tehnološka rješenja i implementatori koje se ne mogu prilagoditi na novonastalu situaciju izazvanu ovom pandemijom.

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo garantuje svim svojim osiguranicima da će njihovi podaci biti sigurni i adekvatno prikupljani i čuvani, te da će omogućiti blagovremeno prikupljanje i korištenje svih neophodnih podataka na moderan i siguran način.