EUFOR i OSBiH
30

U oktobru vojna vježba "Brzi odgovor 2017" na području Sarajeva, Pazarića i Kalinovika

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vježba operacija podrške miru koju predvodi EUFOR "Brzi odgovor 2017" biće održana od 11. do 15. oktobra na području Sarajeva, Pazarića i Kalinovika.

Prvi put će agencije za provođenje zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR zajedno vježbati u realističnim situacijama u cilju provjere svojih planova za vanredne situacije, saopšteno je iz EUFOR-a

"Brzi odgovor 2017" uvježbava osposobljenost EUFOR-a da pozove rezervne snage da podrže i održavaju bezbjedno i stabilno okruženje u podršci lokalnim vlastima, agencijama za provođenje zakona i Oružanim snagama BiH.

EUFOR ima izvršni mandat Vijeća sigurnosti UN za ovu aktivnost, te redovno izvodi vježbe u kojima se pozivaju snage za pojačanje, ističe se u saopštenju.

Ova međunarodna vježba uključuje Multinacionalni bataljon EUFOR-a, rezervne snage srednjeg nivoa iz Velike Britanije i taktički bataljon rezervnih snaga, koji dolazi sa Kosova.

EUFOR ima mogućnost da se osloni na mobilne i svestrane rezervne snage iz bliskog okruženja, ako je potrebno da se osnaže snage na terenu i da se bori protiv bilo kakve vojne nepredviđene situacije i da se pruži podrška Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu odbrane.

Jedna od lokacija za vježbu biće Međunarodni aerodrom Sarajevo, gdje će EUFOR podržati Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i Graničnu policiju, kao i aerodromske službe u uvježbavanju njihovih obaveznih operativnih aktivnosti.

Područje u okolini Pazarića biće još jedno mjesto obuke, gdje će EUFOR podržati Oružane snage BiH u obezbjeđenju mjesta za skladištenje municije Krupa od potencijalnih neprijateljskih prijetnji.

Oružane snage BiH učestvovat će u vježbi "Brzi odgovor 2017" sa dva pješadijska voda 6. pješadijske brigade, jednim timom za odlaganje eksplozivnih sredstava Brigade za taktičku podršku i elementima jedinice Logističke komande.

Provođenjem operacija očuvanja stabilnosti i zajedničkom obukom na području Pazarića u sklopu vježbe "Brzi odgovor", jedinice Oružanih snaga BiH praktikovat će i procijeniće svoju osposobljenost za zajednički odgovor prema predviđenom scenariju.

"Brzi odgovor" je od velikog značaja za Oružanih snaga BiH, jer procjenjuje nivo obučenosti, kao i stepen interoperabilnosti jedinica Oružanih snaga BiH sa jedinicama EUFOR-a, što je krunska tačka osposobljavanja i izgradnje kapaciteta Oružanih snaga BiH u prethodnom periodu.

Ova vježba je jedan od načina provjere spremnosti policijskih agencija i drugih institucija da reaguju u slučaju bilo kakve prijetnje po sigurnost, a vježbom se najviše jača koordinacija policijskih tijela BiH sa međunarodnim mirovnim snagama u BiH.