Ostvaren napredak
28

U BiH u 2017. godini uništeno blizu 11.000 komada oružja

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
U Bosni i Hercegovini je tokom 2017. godine prikupljeno i uništeno 10.801 komad i dio oružja, čime je ostvaren izuzetan rezultat u odnosu na protekle godine, a što potvrđuje i podatak da je od 2013. do 2016. godine ukupno prikupljeno i uništeno nešto više od 11.000 komada i komponenti malog i lakog oružja.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu, na kojoj su predstavljeni rezultati ostvareni na planu prikupljanja i uništavanja malog i lakog oružja, s fokusom na operativne aktivnosti koje su policijske agencije u BiH realizirale u skladu sa utvrđenom strategijom i uz podršku Evropske unije (EU), UNDP-a, Regionalnog centra za kontrolu malog i lakog oružja, OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija u BiH.

Prema procjenama određenih međunarodnih organizacija, u BiH se još od 150.000 do 750.000 komada oružja nalazi u ilegalnom posjedu.

Osim oružja koje je u nelegalnom posjedu građana, a prema predstavljenim pokazateljima, zaključno s 31. 12. 2016. godine, u BiH se 341.324 komada oružja nalazi u legalno registriranom posjedu građana, od čega je u FBiH registrirano 168.548, u RS-u 168.550 i u Brčko-distriktu BiH 4.226 komada oružja.

Predsjedavajući Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) i pomoćnik ministra sigurnosti BiH za opću i graničnu sigurnost Ermin Pešto istaknuo je kako je ovaj odbor u saradnji sa svim policijskim agencijama u 2017. godini uspješno realizirao tri akcije prikupljanja i uništavanja malog i lakog oružja i to u aprilu, julu i decembru.

"Tim aktivnostima željeli smo da podsjetimo građane BiH na opasnosti koje prijete od oružja koje je proglašeno viškom, kao i od slabo osiguranog ili nezakonitog oružja", kazao je.

Pešto je u tom kontekstu ocijenio kako je realizacijom spomenutih akcija dat veliki doprinos poboljšanju cjelokupne stabilnosti u BiH, regionu i šire, a s obzirom na činjenicu da oružje u ilegalnom posjedu predstavlja veliku sigurnosnu prijetnju.

U osvrtu na zakonodavstvo u spomenutoj oblasti, Pešto je podsjetio da je u BiH na snazi 12 zakona o oružju (Brčko distrikt BiH, deset kantona i RS), te da je dosada od ukupnog broja, devet zakona o oružju u BiH usklađeno s Direktivom o oružju Vijeća EU 91/477, uključujući četiri ključne oblasti - definiciju, kategorizaciju oružja, isprave i kaznene odredbe.

Najavio je da će uskoro uz potporu EU u BiH biti pokrenuta nova kampanja radi animiranja građana i podizanja svijesti o štetnosti nezakonitog posjedovanja malog i lakog oružja.

Na značaj efikasnog djelovanja na planu kontrole malog i lakog naoružanja u BiH i regiji ukazao je i rukovoditelj UNDP-ovog Sektora za pravdu i sigurnost Slobodan Tadić, istaknuvši kako je pitanje sigurnosti u vrhu prioriteta na regionalnom i globalnom planu.

"BiH je lider u regiji po pitanju strateških dokumenata u vezi s kontrolom malog oružja i lakog naoružanja, kao i u vezi s koordinacionim i organizacionim mehanizmima koji su u toj oblasti uspostavljeni", naglasio je Tadić, potcrtavajući spremnost UNDP-a da maksimalno podrži napore na tom planu, finansijski ili putem određenih ekspertiza.

U tom pogledu, uputio je riječi podrške reformama koje provode ministarstva odbrane i sigurnosti BiH, podsjećajući da je, uz rečeno, UNDP snažno angažiran i u aktivnostima uništavanja viškova naoružanja i nestabilne minicije u posjedu OSBiH, što je rezultiralo rješavanjem gotovo 14.500 tona viškova municije u posljednjih desetak godina.

Tadić, nadalje, navodi da u regiji jugoistočne Evrope djeluje Centar za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (UNDP-ov projekat), koji uz uvažavanje strateških ciljeva, nastoji doći do određenih smjernica, uključujući i međunarodne standarde u toj oblasti, te projekte usmjerene na sprječavanje ilegalne trgovine oružjem.

Kako je rečeno, u proteklom periodu su, paralelno, vođene aktivnosti na rješavanju viškova naoružanja i municije u posjedu OSBiH, te je pokrenuto regionalno istraživanje, uključujući i statističke podatke o malom oružju i lakom naoružanju, a radi utvrđivanja i primjene politika kontrole naoružanja, kao i unapređenja sigurnosti skladišta u policijskim agencijama u sklopu jednog od projekata koje podržava EU.