Godišnjica smrti
1.9k

Tuzlaci odali počast Josipu Brozu Titu: Njegova djela su trajna i antifašistička

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Minutom šutnje, a potom polaganjem cvijeća i prigodnim govorom, članovi Udruženja građana Josip Broz Tito, SABNOR-a Tuzla i TK danas su tačno u 15:05 sati odali počast Josipu Brozu Titu, doživotnom predsjedniku SFRJ koji je prije 37 godina preminuo u Ljubljani u 88. godini.

I ovaj put je s komemorativnog skupa poručeno da će antifašisti Tuzle, dok god budu mogli stajati na nogama, odavati poštu najvećem sinu jugoslavenskih naroda i narodnosti.

"Djela Josipa Broza Tita su trajna i antifašistička. Njegova dostignuća su takva da je bio priznat, a mi u Bosni i Hercegovini bismo ga trebali najviše priznavati. Nažalost, stanje nije takvo, ali nadamo se da će se ono promijeniti", kazao je za Klix.ba predsjednik Udruženja Josip Broz Tito Mijo Kerošević.

On je istakao da je spomenuto udruženje 2014. pokrenulo aktivnosti kako bi se oformio antifašistički front u BiH koji bi na jedno mjesto okupio sve one koji baštine antifašizam.

"Na ovaj način bi se stvorio prostor za dokazivanje da je antifašizam jedini izlaz i svijetla tačka u cilju spašavanja BiH", naglasio je Kerošević.

Josip Broz Tito rođen je 7. maja 1892. godine, u Kumrovcu u Hrvatskoj.

U raznim falsifikovanim dokumentima pojavljivali su se različiti datumi rođenja pa je tako jedan od njih bio i 25. maj koji je poslije obilježavan kao Titov rođendan - Dan mladosti.

Uključen je u Politički biro CKKPJ 1934. godine.

Za predsjednika je Tito izabran 1953. godine, a donošenjem novog ustava 1974. postao je predsjednik "bez ograničenja trajanja mandata".

Preminuo je u Ljubljani 4. maja 1980. godine u 15:05 sati.