BiH
15

Tuzla: Derviš Čičko knjigom "Prepisivanje stvarnosti" oduševio sugrađane

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Knjiga "Prepisivanje stvarnosti“, tuzlanskog intelektualca rođenog u kultnom naselju Kreka, Derviša Čička, promovisana je u četvrtak uvečer u Međunarodnoj galeriji portreta.

Riječ je o zbirci komentara, članaka, osvrta i eseja koje je Derviš Čičko u posljednjih godinu dana objavio na portalu tuzlalive.ba.

U knjizi "Prepisivanje stvarnosti" našlo se i nekoliko Čičkovih tekstova koji ranije nisu ugledali svjetlo dana.

Naslovnica knjige opremljena je fotografijom Darka Zabuša, fotoreportera portala Klix.ba, a u knjizi se nalazi 15-ak Zabuševih fotografija.

"U ovoj knjizi dat je jedan izvadak promišljanja autora na aktuelne društvene teme, na tragedije, previranja, proteste, poplave, a najčešće na politički smrad koji nas guši, a zemlju vodi u bezdan, gdje trenutno i jeste. Ponuđene su nam istine uz pomoć kojih čovjek može upravljati sopstvenom sudbinom, odnosno izgrađivati svoj stav i čuvati ga od prljavština kojima nas obasipaju vlast, politika i političari, ali ponekad i mi sami nečinjenjem, šutnjom, pasivnošću. Autor nudi jednu veoma važnu i za svakoga od nas bitnu poruku: o svemu odlučujte tako što ćete misliti svojim glavom, a ne da vam neko drugi usađuje pamet”, napisao je Miroslav Petrović, urednik knjige i doajen novinarstva iz Tuzle.

Ugledni publicista i novinar iz Tuzle, Ekrem Avdić, bio je recenzent Čičkove knjige, koji naglašava kako je autor svojim kolumnama markirao i drugima ukazao na probleme.

Čičko, navodi Avdić, ne podcjenjuje čitaoca na način da mu drži moralne i druge pririke, već ga poštuje i prema njemu se odnosi kao prema partneru koji će nakon čitanja sam zaključiti "šta je pisac htio da kaže".

O knjizi su govorili i prof. dr. Amira Turbić - Hadžagić, te sam autor, koji je nasmijao sudionike promocije kazavši kako mu knjiga djeluje kao jelovnik, ali da između korica zaista jeste bogata "hranom" o našoj svakodnevnici.

O knjizi je govorila i profesorica Meliha Terzić, koja je Čičku svojevremeno bila profesorica jezika i književnosti u tuzlanskoj gimnaziji.